Met deze 4 tips blijf je motivatie hebben om je spaardoel te bereiken

spaardoel

Als je al een tijdje aan het sparen bent om je spaardoel te bereiken, kan ik mij best voorstellen dat je er soms geen zin meer in hebt. Of dat je toch best wel dat ene dure apparaat kan kopen, want je bent zo goed bezig. Ik geef je in dit artikel tips zodat jij alsnog de motivatie blijft hebben om je spaardoel te bereiken.

Mijn doel is momenteel om zoveel mogelijk geld te sparen om uit huis te kunnen gaan. Je hebt in 2020 nou eenmaal eigen geld nodig om überhaupt een huis te kunnen kopen. Komt daarbij dat de inrichting ook geld kost en daarom is sparen een must. Door dit doel voor ogen te houden probeer ik zoveel mogelijk te sparen.

Houd je spaardoel voor ogen

Het belangrijkste wat ik je kan meegeven is dat je je doel ten alle tijden voor je moet houden. Het is eigenlijk heel simpel. Je wilt wat kopen of wat gaan doen en daar heb je geld voor nodig. Om dat geld te krijgen moet je geld apart zetten en sommige dingen niet meer kopen of doen.

Maak een spaarmeter

Iets wat ook wellicht wel kan helpen is om een spaarmeter te maken. Je hebt op Internet heel veel leuke spaarmeters staan die je eventueel zou kunnen gebruiken. Een spaarmeter werkt motiverend omdat je elke keer een vakje met het door jouw behaalde geldbedrag kan inkleuren. Dit werkt motiverend omdat je uiteindelijk natuurlijk alle vakken ingekleurd wilt hebben.

Denk na

Als je geen spaardoel voor ogen hebt koop je net wat makkelijker allerlei dingen. Dit doe je misschien wel wat vaker impulsief en denk je er niet eens echt over na. Begrijp ik en als je geen spaardoel hebt en het geld kan missen is dat ook helemaal prima. Maar als je wel een spaardoel heb, dan is het verstandig om soms wat meer na te denken. Heb je een nieuwe parfum nodig? Heb je een Nintendo Switch nodig. Heb je het echt nodig en kan je niet zonder leven? Dit zijn afwegingen die je kan gaan maken voordat je wat nieuws wilt kopen. Het geld wat je hierdoor niet uitgeeft, kan je weer sparen om je spaardoel te bereiken.

Handel niet in impulsiviteit

Hier heb ik nog wel eens handje vol van. Bij de wat goedkopere dingen kan ik in een waas overstag gaan. Op dat moment kan ik zo enthousiast zijn over iets dat ik zo’n item koop uit impulsiviteit. Achteraf ga ik erover nadenken en dan pas komt het besef dat ik het helemaal niet nodig had. Helaas is het geld dan al uitgegeven, terwijl ik dit ook had kunnen sparen. Zonde! Ga dus niet in impulsiviteit handelen en denk er een paar dagen over na. Zit het dan nog in je hoofd en je hebt het ervoor over? Dan is dat een afweging die gemaakt kan worden. Toch merk ik dat zodra ik erover nadenk het besef heb dat ik het niet nodig heb.

Als je nou wat moeite hebt met sparen, dan raad ik je aan om dit artikel te lezen. Ik geef fijne tips om het sparen makkelijker te maken en die mij ook hebben geholpen.

Heb jij een spaardoel die je wilt halen?

Share:

16 Reacties

 1. 5 juni 2020 / 9:37 am

  Bij mij werkt sparen in een spaarpot altijd heel goed. Dit kan natuurlijk niet als je spaart voor een huis, maar bijvoorbeeld wel als je spaart voor een vakantie of camera. Mijn vriend en ik hebben gister de spaarpotten leeggehaald (we spaarden zonder doel) en met het geld kunnen we binnenkort een paar dagen weg.
  Marloes onlangs geplaatst…Mindful zijn zonder yogalessenMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 11:05 am

   Wij hebben toevallig ook een spaarpot die je dan kapot moet slaan met een hamer. Wij hebben een periode elke maand vijftig euro erin gedaan en ik ben nu best wel benieuwd hoeveel daarin zit haha!

 2. 5 juni 2020 / 9:53 am

  Hele fijne tips! Ik hou alles, ook mijn spaardoel, bij in een excel bestand. Dat werkt voor mij heel motiverend en denk vooral ook na waarom je het wilt/doet.
  Suzanne onlangs geplaatst…Project Pan – Update meiMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 11:04 am

   Wat goed dat je dit allemaal zo bij kan houden in een bestandje! Het werkt al zo fijn en motiverend als je precies weet wat erin komt en wat eruit gaat.

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 11:03 am

   Dat is toch al ontzettend goed!?

 3. 5 juni 2020 / 11:01 am

  Goede tips! Ik heb voor werkelijk alles online spaarpotjes en dat helpt zowel visueel (je ziet het balkje vollopen) als dat het een drempel is om te ontsparen. Al mijn geld heeft zo inderdaad een doel (van korte termijn als de maandelijkse vaste lasten of mijn zwembadkaart tot een lange termijndoel als een huis). mijn inkomsten zijn deels onregelmatig, dus dan werkt het fijn om mezelf een bedrag ‘vrij te besteden’ op mijn betaalrekening toe te kennen en de op te bergen in digitale potjes.
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Tweedehands kleding van kwaliteit vindenMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 11:03 am

   Online spaarpotjes heb ik ook en ik vind het heel fijn als die balk steeds groener wordt haha!

 4. 5 juni 2020 / 2:14 pm

  Wat een fijne tips! Ik maak direct na mijn loon altijd geld over zodat ik er niet meer aan kan komen. Ik heb gelukkig genoeg spaardoelen waar ik naartoe wil werken haha.
  Claire onlangs geplaatst…Vegetarische ramen met gerookte tofuMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 11:02 am

   Wat goed dat je dit doet zeg! Dat is iets wat ook altijd doe en het werkt zo fijn!

 5. 5 juni 2020 / 8:54 pm

  Ik kan me soms ook laten gaan met de vele goedkopere spulletjes aan te kopen, om dan later te beseffen dat ik ze niet allemaal nodig heb. Ik zal je tips doornemen ! Dank je

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 10:59 am

   Graag gedaan! 😀

 6. 7 juni 2020 / 12:14 pm

  Een aantal jaren geleden was ik veel impulsiever met geld uitgeven. Ik kocht alles wat ik leuk vond en vooral kleding. Ik denk dat ik het afgelopen jaar nog geen 10% van mijn geld uitgegeven heb aan kleding dat ik voorheen deed. Dus daar ben ik wel heel erg trots op. Nu kan ik alleen nog besparen op eten en op spullen in huis of in de tuin.

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 10:59 am

   Nou dit heb ik ook echt precies hetzelfde gehad. Wauw wat knap dat je zo weinig eraan heb uitgegeven! Daar mag je ook zeker trots op zijn! 😀

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 10:58 am

   Haha agja moet soms eens kunnen toch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.