Wat is nou duurzaam? Mijn mening over kleding kopen en duurzaamheid

duurzaam

Wat is nou duurzaam? Dit is een vraag die al een paar weken in mijn hoofd zit. Is duurzaamheid nou geen fast fashion meer kopen en alleen maar tweedehands? Of is duurzaam juist dat je wat koopt waarvan je zeker weet dat je het wel 100 keer gaat dragen? Hier struggle ik mee en ik ga je in dit artikel mijn mening geven over kleding en duurzaamheid.

Geen fast fashion meer kopen

Sinds vorig jaar juni streef ik er naar om geen fast fashion meer te kopen omdat dit niet meer goed voelt. Dit is wel een proces geweest en deze beslissing heb ik niet zomaar gemaakt. Toch is het de beste beslissing die ik heb gemaakt van 2019 en nog elke dag ben ik er blij mee. Soms is het wat moeilijker en is de verleiding weleens aanwezig, maar dan ben ik weer blij als ik het niet heb gedaan. In dit artikel vertel ik wat het effect van fast fashion is en wat de reden is waarom ik het niet meer wil kopen.

Tweedehands en duurzaam

In het begin kocht ik best veel tweedehands kleding om het kopen en niet omdat ik het nodig had. In mijn hoofd op dat moment was het duurzaam en praatte ik het zo voor mezelf goed. Maar of het nou duurzaam was, dat is ook nog een ding. Tweedehands winkelen betekent in mijn ogen niet altijd dat het duurzaam is. Als je tweedehands veel kleding koop en het vervolgens in een hoek gooit dan kan het wel ‘slow fashion’ zijn, maar duurzaam is het niet. Duurzaam is in mijn ogen iets kopen waarvan je gewoon weet dat je het item zeker wel 100 keer wil dragen.

Mijn principes vs. fast fashion vs. duurzaam

Als ik iets wil kopen dan zal ik altijd eerst tweedehands en bij duurzame merken gaan kijken voordat ik wat koop. Maar stel nou dat je een jaar op zoek bent naar de perfecte midi jurk en je kunt hem tweedehands niet vinden en in duurzame winkels ook niet. Maar dan opeens spot je DE jurk bij de H&M en dat is rot, want het is fast fashion en tegen je prinicpes, wat doe je dan? En dat is de vraag wat al een langere tijd afspeelt in mijn hoofd.

Wat betekent het voor mij om duurzaam te zijn?

Ik vind het dus niet bepaald duurzaam dat je ook al is het tweedehands je maar continu kleding gaat kopen. Voegt het wat toe in je kledingkast? Heb je het echt nodig? Zou je er iets voor weg willen doen? En weet je dat je het vaak gaat dragen? Zijn allemaal vragen die ik aan mezelf stel voordat ik wat koop. Maar duurzaam betekent ook voor mij dat stel nou dat ik het perfecte jurkje zie in een fast fashion winkel, en op die al die vragen volmondig ja heb gezegd, ik hem best mag kopen ook al is het fast fashion.

Het taboe doorbreken

De reden dat ik dit artikel schrijf is omdat ik vorige week zelf voor zo’n beslissing stond. Al een tijd ben ik op zoek naar de perfecte jurk en eindelijk dat ik hem te hebben gevonden. In een vlaag van enthousiasme praatte ik het voor mezelf goed en dacht ik; ja dat is hem. Toch besloot ik hier een nacht over te slapen en echt goed erover na te denken, want fast fashion. Het voelde niet goed om eerlijk te zijn en de volgende ochtend werd ik wakker en besloot ik om hem niet te houden. Het bleek niet de jurk te zijn en ik sta er gewoon niet achter. Toch ben ik er mij van bewust dat er vast wel een moment gaat komen dat ik bij een kledingstuk wel de keuze maak om hem te kopen.

Mijn voorkeur gaat altijd uit naar tweedehands of duurzame merken

Sowieso gaat mijn voorkeur altijd uit naar tweedehands of duurzame merken en zal ik nooit zomaar een jurk kopen uit een fast fashion winkel. Alleen ik kan dit niet garanderen en dat ga ik ook niet doen. Ik vind het vooral heel belangrijk dat ik een bewuste keuze maak.

Nu is mijn vraag: koop jij veel kleding?

Share:

6 Comments

  • byrosann
   Auteur
   11 februari 2020 / 9:30 pm

   En dat is denk ik wel het allerbelangrijkste toch? 😀

 1. 7 februari 2020 / 9:22 am

  Ik vind het echt goed dat je dit doet! Ik wil dit ook meer gaan doen, al moet ik zeggen dat ik het afgelopen jaar bijna geen kleding gekocht heb. Misschien ben ik toch onbewust al duurzaam bezig, yay!

  • byrosann
   Auteur
   11 februari 2020 / 9:29 pm

   Wat lief! Wow dan ben jij sowieso al heel duurzaam bezig yaaay!

  • byrosann
   Auteur
   11 februari 2020 / 9:29 pm

   Wat ben je goed bezig! Heel leuk om dit ook te horen! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.