Waarom ik niet altijd de behoefte heb om alles te delen op social media

Wij leven in een tijdperk waarin social media best wel een grote rol speelt. Mensen zitten continu op hun telefoon en zijn meer bezig met hun leven op social media dan het ‘echte’ leven. Zelf doe ik hier ook aan mee en post ik ook regelmatig op Instagram en op Facebook ben ik ook redelijk actief. Ik heb alleen niet altijd de behoefte om heel mijn hebben en houden te delen met de rest van de wereld en vandaag vertel ik je waarom.

social media

Ik merk dat ik ook dingen privé wil houden

Hoe ouder ik aan het worden ben des te meer ik eigenlijk ook dingen voor mezelf wil houden. Er zijn een aantal mensen die ik ken die echt alles maar dan ook alles delen en eerlijk? Ik snap dat gewoon niet. Zijn er ook nog dingen gewoon privé?

Het perfecte plaatje

Iets waar ik mij best wel aan stoor is dat je online alleen maar de goede en de leuke dingen ziet en dat je weinig stomme dingen ziet. Ja het is leuker inderdaad om te delen hoe gezellig je het wel niet heb met je partner in plaats van dat je een uur daarvoor knallende ruzie heb gehad. Alleen ik vind dat niet de werkelijkheid en juist door al die positieve dingen heb ik gewoon geen zin meer om te kijken laat staan om wat te delen. Het is soms moeilijk om door het perfecte plaatje heen te prikken, maar bedenk altijd dat ook die mensen hun ding hebben en dat het niet altijd leuker is.

Ik hoef niet altijd in de belangstelling te staan

Persoonlijk hoef ik niet altijd in de belangstelling te staan en heb ik zoiets van ja mensen zitten hier toch niet op te wachten. Zelf hou ik er niet van als mensen telkens opscheppen, dus waarom zou ik het zelf wel doen? Als ik wat heb gekregen voor mij blog bijvoorbeeld zou ik daar echt niet mee gaan pronken van kijk mij nou belangrijk zijn. Wie interesseert dat nou? Ik denk dat als je zulke dingen wel deelt je daarmee wat wilt bereiken en wilt laten zien dat je best ‘gezien’ wilt worden. Ik wil gewoon niet gezien worden als zo’n persoon en daarom hou ik mijn dingen ook een beetje privé en hang ik het niet aan de grote klok.

Mijn focus ligt momenteel op mijn offline leven

Vaak zat heb ik gedacht van oké ik ga vanaf nu weer actief zijn op social media. Vervolgens ben ik daar een kleine twee weken mee bezig en dan ben ik het weer zat en ga ik weer offline. Al die prikkels van social media ervaar ik als best intens en daarom heb ik een jaar geleden besloten om te doen wat ik wil. Groei ik hiermee op bijvoorbeeld Instagram? Nee niet bepaald. Is dat erg? Nee! Er zijn zoveel meer dingen belangrijk dan hoeveel volgers je wel niet hebt.

Sinds ik dit heb kunnen loslaten, heb ik zoveel meer rust in mijn hoofd. Mijn focus ligt momenteel ook op mijn offline leven omdat ik daar meer waarde aan hecht. Ik blog omdat ik er gek op ben, maar zodra het effect gaat hebben op mijn mental health ga ik een stapje terugdoen. Social media moet niet heel mijn leven beheersen, ik moet het doen omdat ik dat wil en niet omdat het moet.

Hoe denk jij over het delen op social media? Of hou jij ook veel dingen privé?

Share:

12 Reacties

 1. 13 januari 2020 / 10:51 am

  Ik ben het zo met je eens! Ik sta er ook helemaal niet om te springen om alles online te zetten. Ik vergeet het zelfs om te doen. Haha

  • byrosann
   Auteur
   14 januari 2020 / 4:24 pm

   Haha ook heel herkenbaar! Soms denk ik van oja had ik dit niet moeten posten?

 2. 13 januari 2020 / 3:47 pm

  Ik ben het zo met je eens! Rondom mijn gezondheid deel ik bijvoorbeeld niet alles, maar sommige dingen juist ook wel (ondanks dat ze zo privé zijn). Ik wil namelijk mensen wel helpen met mijn verhalen, maar ook hierin; ik ben de regisseur.
  Suzanne onlangs geplaatst…Lief dagboek – week 2 – Creativiteit & sportenMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   14 januari 2020 / 4:25 pm

   Maar dat heb ik ook hoor! Ik vind het ook fijn om mensen te helpen en te inspireren en de taboes te doorbreken. Oh wat een goeie van dat ik ben de regisseur en dat is ook zo waar!

 3. 16 januari 2020 / 4:38 pm

  Wat een mooi artikel. Ik vind het zelf ontzettend belangrijk om te laten zien dat het leven ook minder mooie kanten heeft. Maar dat ik ook die kant laat zien, betekent niet automatisch alles deel op social media, er zijn inderdaad ook dingen die je gewoon voor jezelf wil houden.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Ik beschilderde een vintage spijkerjackMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   17 januari 2020 / 10:55 am

   Daar ben ik het ook helemaal mee eens! Het leven is niet altijd alleen maar leuk en er gebeuren ook zat vervelende dingen. Soms is het gewoon erg fijn om het voor jezelf te houden.

 4. 17 januari 2020 / 9:44 am

  Heel herkenbaar! Ik heb zelf ook niet de behoefte om alles te delen op sociale media. Mijn blog heb ik puur voor de lol en totaal niet om influencer te worden. Vind het wel fijn dat ik niet steeds hoef te denken: “Oh ik moet een mooie foto hebben voor mijn Instagram!!” Het voelt soms zo oppervlakkig 🙂 Daarom ben ik juist blij met een blog, waarop je wat meer te vertellen hebt en het niet alleen maar gaat om mooie plaatjes.
  Claire onlangs geplaatst…Review: menstruatiecup | Voor- en nadelenMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   17 januari 2020 / 11:17 am

   Nou echt precies dat! Ik vind het gewoon fijn om mijn eigen ding te kunnen doen. Juist dat oppervlakkige heb ik een hekel aan en daardoor heb ik vaak zat zoiets van joh even afstand van dat social media gedoe. Op een blog lees je ook wie de persoon is en dat waardeer ik enorm!

 5. 22 januari 2020 / 2:56 pm

  ik ben het met je eens! ik deel ook niet alles en mijn online leven op instagram is dan ook bijna niet meer. Ik wil dit wel weer wat meer op gaan pakken want momenteel plaats ik echt helemaal niks en dat is niet zo handig ivm bloggen.

  Mensen laten natuurlijk alleen het beste zien op social media , wat ik overigens ook wel ergens snap maar het leven bestaat niet uit alleen rozengeur en manenschijn
  Janine onlangs geplaatst…Vakantie checklist: Wat neem je mee?My Profile

  • byrosann
   Auteur
   23 januari 2020 / 10:56 am

   Ik merk ook wel dat als ik op Instagram wat meer deel qua mijn blog dat ik dan wat meer aanspraak heb. Ja ik snap ook zeker dat mensen ervoor kiezen om het beste te laten zien, jammer genoeg is dat gewoon niet realistisch.

 6. 22 januari 2020 / 3:18 pm

  Heel herkenbaar! Ik vind het allemaal wat nep en oppervlakkig worden… Soms heb ik wel echt zin om wat te delen op Instagram of op BLES Magazine, maar als dat één keer per maand is, vind ik het ook prima. De ‘druk’ om continue wat moois of leuks te laten zien, dat zoek ik echt niet meer. Dus post ik veel minder, maar wel alleen dingen die ik leuk vind om te delen 🙂

  • byrosann
   Auteur
   23 januari 2020 / 10:56 am

   Oh die druk was echt iets waar ik een hekel aan had. Het is toch juist veel leuker om te delen waar je blij van wordt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.