Waarom het oké is om vaker nee te zeggen en me-time te hebben

me-time

Wij leven nou eenmaal in een maatschappij waar alles snel, snel en nog eens snel gaat. Het kan daarom zomaar zijn dat jouw agenda helemaal tot aan de nok toe vol staat. Misschien heb je wel het gevoel dat je wordt geleefd? Lig je op een zondag in bed en bedenk je je dat morgen alles weer opnieuw begint? Tijd om daar wat aan te doen. Het is namelijk helemaal oké om eens nee te zeggen en naar jezelf te luisteren. Me-time is zo belangrijk! Zie het als voor jezelf zorgen en weer even op te laden om er tegen aan te gaan.

Er zijn tijden geweest dat ik alleen maar doorging en elk weekend minstens twee afspraken had. Ik wou mijn vrienden zien, tijd doorbrengen met familie en natuurlijk met mijn vriend. Ook wou ik leuke dingen doen en actief zijn. Dit heeft mij opgebroken en op een dag barstte ik in huilen uit. Ik was op, gebroken, gesloopt en ik had drastisch behoefte aan me-time. Sinds dat moment pas ik goed op mezelf en verkoop ik vaker nee.

Druk is het nieuwe leuk?

Nee. Klinkt anders dan ja toch? Nee klinkt wat negatiever dan ja en waarom dat is? Als we ja zeggen linken we dat aan leuke dingen en nee aan wat minder leuke dingen. Toch kan dat ene woordje nee, zoveel betekenen voor jezelf en dat hoeft niet eens negatief te zijn. Het is begrijpelijk dat we graag willen meedraaien in de wereld en overal van op de hoogte willen zijn. Maar is het je weleens opgevallen dat als je vraagt hoe het gaat met iemand, dat iemand dan zegt: ja goed! Lekker drukjes! Alsof druk wordt geassocieerd aan een leuk leven hebben en thuis op de bank ben je maar saai.

Het begrip me-time hoor je steeds meer

Toch merk ik dat er veranderingen gaande zijn en dat het begrip ‘me-time’ steeds meer een ding aan het woorden is. Voor mij is dit al een aantal jaar vanzelfsprekend, maar ik merkte dat het voor andere mensen nog niet zo vanzelfsprekend was. Zodra ik dan uitlegde waarom ik niet wou afspreken omdat ik me-time wou hebben, werd ik toch raar aangekeken. Terwijl me-time hebben helemaal niet raar is en juist goed is voor jezelf. Sommige mensen laden op door juist onder de mensen te zijn en ik laad op door met mezelf te zijn met een goed boek.

Het is vaak teveel

Zelf heb ik veel ervaren dat ik telkens de druk voelde om al mijn sociale contacten te onderhouden. Dan weer naar mijn schoonouders, dan weer met de mijne, daar een drankje doen en daar gezellig een hapje eten. Oh en dan heb je ook nog je eigen vriend waarmee je weleens alleen wilt zijn en dan wil je nog eens me-time hebben. Het is vaak gewoon teveel. Deze les heb ik op een harde manier geleerd.

Waarom het oké is om eens nee te zeggen

Het is oké om niet overal bij te zijn, niet met iedereen af te spreken en dat mag gezegd worden. Het kan al heerlijk zijn om een hele middag op bed te liggen en doelloos op je telefoon te scrollen. Of wat dacht je van een kop thee, boek erbij en lezen maar. Een mens heeft het nodig om even alleen te zijn en geen mensen om zich heen te hebben. Dat is ook helemaal niet erg. Je bent niks verplicht en je mag nee zeggen. Wil je er dan toch op uit gaan, zorg dan dat je ja zegt voor jezelf en niet omdat het er nou eenmaal bij hoort.

Je mist niks als je een keer niet meegaat

De angst om dingen te ‘missen’ of niet mee te maken heerst ontzettend erg. Wij leven in een wereld waar social media een grote rol speelt. Dus als jij thuis op de bank zit te scrollen door je telefoon en je ziet allerlei leuke foto’s van je vrienden, heb je het idee misschien dat je wat mist. Het ding is dat je niet overal bij hoeft te zijn en mee hoeft te maken.

Zelf ben ik blij dat ik in een dorp woon en die druk niet perse heel erg heb. Al kan ik mij voorstellen dat wonen in een stad wel een uitdaging kan zijn op sociaal gebied. Er is namelijk altijd wat te doen en het kan dan moeilijker zijn om thuis te blijven. Maar weetje wat het is? Je mist niks als je een keer niet meegaat en het is helemaal oké om je eigen ding te doen. Of dat nou een boek lezen is, Netflixen of even sporten. Doe iets waar jij van opknapt en gelukkig van gaat worden.

Dus stel er is volgende keer weer een uitje waar je geen zin in hebt, dan zeg je gewoon nee. Leg gewoon uit dat je er even geen behoefte aan hebt en meer zin heb in me-time. Uiteindelijk doet me-time heel veel voor jezelf en krijg je er een leger hoofd van. Het gevoel van moeten zal dan ook een stuk minder worden, omdat je je keuzes bewust maakt. Het leven gaat door, ook als je er niet bij bent en dat is helemaal oké.

Plan jij je me-time in?

 

Share:

12 Reacties

  • byrosann
   Auteur
   25 maart 2020 / 2:31 pm

   Klinkt zo fijn allemaal en geeft je ook zo’n fijn gevoel!

 1. 25 maart 2020 / 10:50 pm

  Ik plan voor mezelf vaak me-time in. Als ik een heel drukke week gehad heb, kijk ik uit naar een leeg weekend. Geen afspraken en geen verplichtingen. Ik word inderdaad weleens raar aangekeken als ik vertel dat ik expres geen weekendplannen gemaakt heb, maar uiteindelijk is dat wel wat ik nodig heb. Lekker een avondje op de bank met een goede Netflix serie, daar geniet ik van!
  Yaika onlangs geplaatst…Positief denken: 10 inspirerende quotes die jou een positieve en empowering mindset gevenMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   26 maart 2020 / 4:03 pm

   Nou precies wat jij zegt heb ik dus ook. Ik geniet ook gewoon echt van even helemaal niets doen na een bomvolle week. Je zou mij dan echt niet blij maken met nog meer onder de mensen te zijn.

 2. 26 maart 2020 / 11:59 am

  Ja, je hebt helemaal gelijk! Het is dat we nu nergens heen kunnen gaan en we daardoor wat meer “me time” hebben. Dat is wel heel erg fijn! Gisteren heb ik even in de tuin gezeten. Het was super rustig en zo ontspannend!

  • byrosann
   Auteur
   26 maart 2020 / 4:04 pm

   Oh wat heerlijk! En nu ook vooral met het lekker weer wat eraan komt.

 3. 26 maart 2020 / 1:39 pm

  Je hebt zo gelijk! Ik vond het heel lang ook belangrijk dat ik zoveel mogelijk van mijn tijd nuttig besteedde, maar inmiddels heb ik geleerd dat dat niet nodig is. Dat je inderdaad gerust iets af mag zeggen of overslaan om even de tijd te nemen voor jezelf. En ik plan het meestal ook bewust in, zodat ik niet alsnog iets ‘nuttigers’ ga doen.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Nieuwe hobby’s: Dit kan je uitproberenMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   26 maart 2020 / 4:05 pm

   Jup ik plan mijn me-time ook regelmatig in. Op deze manier kom ik ook niet in de verleiding om alsnog wat te gaan doen.

 4. 26 maart 2020 / 4:11 pm

  Helemaal mee eens! Ik merk ook dat ik er heel slecht tegen kan als ik teveel sociale activiteiten heb gepland, werk vraagt soms al genoeg van me! Dus ik plan ook altijd genoeg tijd in om op de bank te zitten met een boek of een Netflixje.
  Chris onlangs geplaatst…Hello MarchMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   31 maart 2020 / 4:36 pm

   Ja de sociale dingen die doen het hem ook. Je wilt het soort van niet missen, maar je wilt ook tijd voor jezelf hebben. Kan soms knap lastig zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.