Voor het eerst een huis kopen? Dit zijn handige tips voor starters

handige tips voor starters

Zoals de meeste van jullie wel weten heb ik in mei samen met mijn vriend ons eerste huis gekocht. Op 23 oktober krijgen we de sleutel en we hopen in november te kunnen verhuizen. Voordat wij een huis gingen kopen hebben wij eerst een aantal dingen geregeld. Toen het zover was waren wij al best goed voorbereid en hebben wij ook binnen 11 dagen een huis gekocht. Vandaag deel ik aantal handige tips voor starters of voor mensen die in deze tijd een huis willen kopen.

Handige tips voor starters

De tips die ik deel in het artikel hebben vooral ons heel goed geholpen. Ik moet er wel bij zeggen dat als je een huis koopt binnen 11 dagen kopen best bijzonder is. Daarnaast heeft iedereen een ander budget en dat heeft er ook mee te maken. Plus waar je gaat wonen natuurlijk. Wij gaan in een dorp wonen en ik kan mij voorstellen dat het in een stad nog moeilijker is om een huis te vinden.

Ga langs een financieel adviseur

Voordat je begint aan je zoektocht, maak een afspraak bij een financieel adviseur. Dit hebben wij gedaan en heeft ons goed inzicht gegeven in wat wij kunnen lenen. Dit is iets wat echt belangrijk is, aangezien je er bij je hypotheek aanvragen niet achter wilt komen dat je niet kunt lenen.

Maak een plan van aanpak

Oké, je weet nu wat je kunt lenen, je hebt genoeg eigen geld, wat nu? Wij hebben een plan van aanpak gemaakt en hebben besloten wat onze maximale leenbedrag mag zijn. Hoe hoger je hypotheek, des te hoger je vaste lasten zijn. Dit hebben wij heel bewust van tevoren al berekend, zodat je niet straks krap bij kas zit als je in je huis zit. Wij hadden dan ook echt als eis dat we nog wel willen leven, spontaan uiteten kunnen gaan en leuke dingen willen blijven doen. Nadat we dat hadden besproken was het tijd om de huizenmarkt op te gaan.

Funda is je beste vriend

Op Funda kun je filters instellen wat past bij je voorkeuren. Je kan een minimaal en maximaal bedrag filteren, waar je wilt wonen, wat voor soort huis het mag zijn. Je kan zoveel dingen instellen. Mijn advies is wel dat je niet te kieskeurig mag zijn, zeker niet in deze tijd. De huizen zijn namelijk zo weer weg en soms moet je keuzes maken. Stel ook een alarm in dat als er een huis beschikbaar is binnen je voorkeuren, dat je daar een melding van krijgt.

Schrijf je in bij makelaars

Dit is iets wat ik je ook van harte kan aanraden. Schrijf je in bij een paar makelaars die actief zijn in je zoekomgeving. Als je ingeschreven staat in zo’n bestand, krijg je als eerste een bericht als er een huis beschikbaar is. Daarnaast raad ik je ook aan om de Facebookpagina’s van de desbetreffende makelaars te liken om zo nog meer up to date te zijn.

Wees er snel bij en wacht niet te lang

Stel je hebt je droomhuis gevonden en je bent er helemaal in de wolken mee. Neem dan gelijk contact op met de makelaar. Bel de makelaar en ga niet via Funda of wat dan ook reageren. Een makelaar heeft tegen mij gezegd dat je veel serieuzer wordt genomen als je direct belt en dat het via Funda weleens kan duren. Bovendien, als je een paar dagen wacht kan het zijn dat ze al of veel kijkers hebben, of dat het huis al verkocht is. De huizenmarkt gaat sneller dan je denkt.

Pas op met overbieden

Iets wat ik heb geleerd is dat je moet oppassen met overbieden. Je krijgt namelijk alleen maar een hypotheek op de vraagprijs en als je huis lager wordt getaxeerd krijg je daar een hypotheek op. Alles wat je extra neerlegt moet je gewoon uit eigen zak betalen. Doe dit dan ook alleen als je weet dat je nog een extra buffer hebt liggen, want het kost gewoon heel veel geld.

Neem eventueel een aankoopmakelaar in de hand

Ik besef mij heel goed dat wij echt geluk hebben gehad met ons huis. Binnen 11 dagen een woning gekocht en de vraagprijs hebben betaald. Mocht het niet lukken met het kopen van een woning of je ziet het proces niet zo zitten, neem dan een aankoopmakelaar in de hand. Zij of hij sleept je door het proces heen en helpt je met het kopen van een woning.

Een huis kopen is niet niets en ik vond het ook vreselijk spannend. Regelmatig had ik last van de zenuwen en het kon wat mij betreft niet snel genoeg gaan. Gelukkig is het goedgekomen en ben ik ook ontzettend dankbaar! Ik hoop dat je wat aan deze handige tips voor starters hebt gehad en dat jij ook je droomhuis kan vinden!

Heb jij nog een tip voor starters?

Share:

4 Reacties

 1. 16 september 2020 / 9:17 am

  Goede tips! Voor wat betreft het niet te kieskeurig zijn zou ik altijd aanraden om te kijken naar wat je echt belangrijk vindt en wat je niet meer kunt veranderen. Je kunt je huis niet optillen uit een slechte buurt als je meer geld gespaard hebt, maar die nieuwe keuken of badkamer kan er dan WEL nog in.
  Audrey onlangs geplaatst…Zo kun je een indrukwekkende taart maken – ook als je een kluns bentMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   16 september 2020 / 10:30 am

   Helemaal mee eens!! Wij hebben echt gekeken naar de badkamer en keuken. De vloer was gelukkig ook nog super en daar ben ik ook dankbaar voor.

 2. 16 september 2020 / 2:35 pm

  Nooit overbieden. Dat is iets nieuws en ik snap het wel, maar kom op … als je meer wilt neerleggen voor een huis dan wat het waard is dan kijk je over de prioriteiten heen. Ook als je het uit eigen zak neerlegt. Onthou dat je bij een huis ook onderhoud hebt in de toekomst en soms al snel ook. Een verkoper doet alleen het hoognodige om het pand te verkopen. De kans is groot dat je na aankoop onverwacht tegen zaken aanloopt die verder gaan dan dat je de kleur van de badkamertegels niet mooi vind.
  … Nooit overbieden. Gebruik dat extra geld voor je eigen woonplezier, niet om de pot van de verkoper mee te spekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.