Hoe onzekerheid je leven kan beïnvloeden + tips om daarmee om te gaan

Hoe vaak ik mezelf niet vanaf de zijkant in de spiegel heb bekeken is ontelbaar. De ene keer zeer tevreden, want hé ik voel mij goed, sexy en verdomd knap. Een andere keer kan ik wel janken van de onzekerheid om mijn stomme buikje en striae op mijn benen. Vandaag ga ik je het één en ander vertellen over onzekerheid en hoe ik ermee deal.
Tips tegen onzekerheid

 

Onzekerheid is niet leuk

Onzekerheid kan je leven echt beïnvloeden. Bewust en onbewust hou je je continu bezig met de dingen die jij niet mooi vindt van jezelf. Hoe rot is het dat je gedachten alleen maar negatief zijn om wie jij bent en hoe jij eruit ziet? Dat mag en moet niet kunnen. Zelf heb ik ook te maken met onzekerheden en ik weet hoe moeilijk dit kan zijn, alleen het verschil zit hem in dat ik van mezelf heb leren houden om wie ik ben. Als ik kijk naar twee jaar geleden en nu, dan is het verschil groot. Ik voel mij goed, ben blij en ik hou van mezelf ondanks mijn onzekerheden.

Jaren geleden was ik totaal niet gezond bezig. Ik at slecht, sliep slecht, bewoog helemaal niet en ik voelde mij niet zeker in mijn lichaam. Elke kilo die erbij kwam frustreerde mij enorm en om elke nieuwe vetrol kon ik wel huilen. Ik voelde mij niet mooi en was ontzettend onzeker. Het beïnvloede mij leven zodanig dat ik verhullende kleding droeg, mijn gezicht vol plamuurde met make-up, en op foto’s standaard mijn buik inhield. Als ik ging zitten ging ik zo zitten dat mijn lichaam goed tot zijn recht kwam. Ik was niet gezond qua lichaam, maar mijn mentale gesteldheid was nog ongezonder.

Op een gegeven moment was ik het zat dat onzekere gedoe continu, dat ik besloot om hier wat aan te gaan doen. Ik ging wat meer bewegen, at gezonder en probeerde positiever te denken. Ik ging voor mezelf zorgen. Langzaam ging ik positiever over mezelf denken en ging ik steeds meer van mezelf houden. Ik las diverse artikelen op Internet met vergelijkbare verhalen, kocht het boek Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe en dat heeft mijn leven echt veranderd.

Nog steeds ben ik soms onzeker, alleen ben ik nu in staat om deze gedachten wat meer op de achtergrond te laten doen verdwijnen. Bovendien weet ik dat dit is wie ik ben en dat ik maar één lichaam heb om voor te zorgen. En zeg nou zelf, het is toch fijner om positiever te denken dan in het negatieve te blijven hangen? Je krijgt er zoveel voor terug. Een happy mind is een happy jij!


Onzekerheid en de media

Ik denk dat onze onzekerheid ook te maken heeft met wat wij allemaal zien in de media. Overal waar je kijkt overheerst het schoonheidsideaal van de maatschappij. Grappig weetje; als je terugkijkt in de geschiedenis, zie je dat het schoonheidsideaal steeds anders is. De ene keer is wat voller weer mooier en dan is ultra slank weer mooi. Momenteel merk je ook de beweging van body positivity en i love it. Echt waar ik hou van deze beweging. Deze mannen en vrouwen zijn positief, houden van zichzelf en willen laten zien dat iedereen mooi is.

Helaas zijn er ook nog zat ‘perfecte’ mensen die hun foto’s zo bewerken dat het allemaal er maar mooi uitziet. Ik kan mij zo goed voorstellen dat je daar onzeker van kan worden. In je achterhoofd moet je altijd bedenken dat er ontzettend vaak bewerkt wordt in foto’s, video’s, bladen, noem maar op. Ook de ‘perfecte’ mensen hebben hun onzekerheden en zijn echt niet putjes vrij hoor!

Het is aan de ene kant ontzettend jammer dat wij in een wereld leven waarin social media een negatiever invloed kan hebben op jezelf. Je ziet zoveel perfectie op je beeldscherm dat het niet gek is dat je begint te twijfelen aan hoe jij eruit ziet. Aan de andere kant is het ook mooi om te zien dat je met social media zoveel positiviteit kan geven. Mede dankzij het Internet heb ik zoveel geleerd over zelfacceptatie en daar ben ik enorm dankbaar voor.

Hoe ga ik om met mijn onzekerheden?

Dat ik ook mijn onzekerheden heb is geen geheim en zal ik ook nooit een geheim van maken. Mijn ‘flubber’ buikje is mij een doorn in het oog en ik weet dat als het mij dan zo irriteert ik er wat aan kan doen. Sporten is alleen iets wat ik totaal niet graag doe en om mijn leven lang onzeker te gaan zitten doen heb ik ook geen zin in. Dus zit er maar één ding op: accepteren hoe ik eruit ziet. Heb ik gedaan en geloof mij dit is het beste wat mij ooit is overkomen.
Dit is niet zeker niet zonder slag en stoot gegaan en ik heb hier ook zeker een beetje hulp bij gehad. Ik ga je gewoon even mijn tips geven die mij altijd helpen als ik een onzeker momentje heb,
  • Body Positivity Power van Megan Crabbe is zo’n zo’n aanrader. Dankzij haar is mijn hele leven veranderd en ben ik begonnen om van mezelf te houden om wie ik ben.
  • Als je Instagram hebt doe dan een lekker ontvolg rondje. Ga iedereen ontvolgen waar je geen positieve vibe van krijg. Omring je in plaats daarvan eens met positieve mensen. Mocht je inspiratie nodig hebben? Check dan even wie ik volg op Instagram en daar vind je zoveel positieve mensen! Ik volg body positivity accounts, maar ook mensen die een fijne boodschap hebben voor de wereld.
  • Besef dat je maar één lichaam heb en zorg daar ook goed voor.
  • Heel cliché ik weet het, maar vertel jezelf dat je mooi bent, dat je er mag wezen en het je niks kan schelen wat andere mensen van je vinden. Jij doet lekker je ding, je draag wat je wilt en hebben ze daar een mening over? Nou en! Ik hou van deze gedachtegang en ik pas hem regelmatig toe in mijn leven.
  • Draag fijne kleding en doe vooral aan wat jij wilt!
  • Als je ergens echt onzeker over bent, benadruk dan je positieve punten.
  • Omring je met positiviteit. Denk het en voel het.
  • Luister naar muziek die je gelijk een glimlach op je gezicht bezorgen. Helpt echt, ik doe het heel vaak en dans er ook nog eens bij.
Natuurlijk heb ook ik weleens dagen dat ik kan janken om hoe ik eruitziet. Klinkt dramatisch, is het in real life wat minder hoor. Soms baal ik ook gewoon en kan ik daar best wel mee zitten. Dan doe ik bovenstaande dingen en binnen no time voel ik mij beter. Ik geef mezelf er ook weleens aan over en laat het gewoon gaan. Vaak voel ik mij me er dan de volgende dag een stuk beter bij. Onzekerheid sucks, maar er zijn nog zoveel leuke dingen in het leven. Laat je jezelf er niet teveel door beïnvloeden, want je bent mooi en dat weet je dondersgoed.

Waar ben jij onzeker over ? Ik over mijn ‘flubber’ buikje!

 
Share:

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.