Wat ik heb geleerd van drie maanden geen kleren kopen?

Drie maanden geen kleding kopen. Dat heb ik gezegd voordat ik begon met mijn challenge. Even hardop, zodat ik zeker wist dat het echt was. Ik kan mij voorstellen dat het voor mensen die niet veel shoppen dit gewoon normaal is. Voor mij was het detoxen omdat ik best wel heel vaak kleding kocht. Vandaag ga ik je meenemen in mijn drie maanden geen kleding kopen verhaal. Waarom ben ik hiermee begonnen en nog belangrijker, wat heb ik hiervan geleerd?
drie maanden geen kleding kopen

Rosanne en haar impulsieve goede ideeën 

Halverwege juni had ik weer één van mijn impulsieve ideeën. Het gevaar van die impulsieve ideeën is dat ik het gelijk wil en dan stort ik mij er volledig in. Al een tijdje las ik weleens artikelen over de fast fashion industrie (hier ga ik nog een apart artikel over schrijven) en las ik de blog van When Sara Smiles. Ze schrijft over de fast fashion industrie en is voor mij een grote inspiratiebron. Als je haar nog niet kent dan raad ik je echt aan om een kijkje te nemen op haar website.

Inspiratie voor drie maanden geen kleding kopen

Ze inspireerde mij om mee te doen aan een project waarbij je drie maanden lang geen ‘nieuwe’ kleding mag kopen. Tweedehands aankopen en onderling ruilen mocht wel, maar ik hou wel van een uitdaging. Het idee om drie maanden geen nieuwe kleding te kopen was iets wat ik best wou aangaan, alleen ik wou dan echt helemaal niets kopen. De datum van het project kwam mij een beetje slecht uit, want op de dag dat het zou beginnen ging ik nog shoppen. Uiteindelijk heb ik de datum drie dagen opgeschoven en ben ik ook wat langer doorgegaan. 1 Juli tot 1 oktober. Is te doen toch? Dat dacht ik ook en zo begon mijn avontuur. 

Creatief zijn door drie maanden geen kleding kopen

Mijn tweede reden om hieraan mee te doen was dat ik belachelijk veel kleding heb. Ik pakte elke keer weer hetzelfde omdat ik geen overzicht heb. Ik was benieuwd hoe creatief ik zou zijn met de kleding die ik heb en of ik dan uiteindelijk dingen ging missen in mijn kast die ik nog niet heb. In die drie maanden heb ik misschien vier a vijf keer het gevoel gehad dat ik bepaalde items echt miste in mijn kast. Deze heb ik opgeschreven en mocht ik vanzelf kopen als mijn no buy afgelopen was. Hieronder staan een aantal dingen die door mijn hoofd gingen tijdens mijn drie maanden geen kleding kopen challenge.

 • Dat ik sowieso belachelijk veel kleren in mijn kast hebt.
 • I mean waarom, zeg mij waarom heb ik 10 zwarte t-shirts nodig? 
 • Hé ik kan ook t-shirts over en onder jurkjes dragen!
 • Gotta love Instagram en Pinterest
 • De uitdaging is om elke keer wat nieuws te verzinnen.
 • Ik heb veel basics in mijn kast, fijn! 
 • Nu kan ik wel kijken wat ik mis in mijn kast en wat niet, ‘maakt een lijstje in haar hoofd’.
 • Na twee maanden toch maar op papier geschreven.
 • Ik heb dus een kledingkast en een kledingrek en alsnog past het niet.
 • Wat is er mis met mij? Waarom heb ik zoveel?
 • Even snel kijken op de H&M site hoor.
 • Twee minuten later, klik weg klik weg! 
 • Alle apps van winkels verwijderd van mijn telefoon.
 • Waarom moeten wij zoveel kleding kopen?
 • Al die mensen die onder zulke slechte omstandigheden werken? Dat is echt niet goed. 
 • Ik wil dit gewoon niet meer! Ik wil hier mijn geld hier niet aan besteden.

Slow fashion

Voordat ik aan dit project begon heb ik al veel blogs gelezen over duurzame fashion. Toen ik hier midden in zat besefte ik mij nog een keer hoe heftig het eigenlijk wel niet is. Wist je dat de mode industrie één van de grootste milieuvervuilers van de wereld is? Weet je ook hoeveel liter water er wordt gebruikt om ÉÉN spijkerbroek te maken? Insane eigenlijk. Bekende modeketens waar de kleding bizar goedkoop is, dat klopt niet. Heb je je weleens bedacht hoe de omstandigheden zijn voor de mensen die jouw kleding moeten maken? 
 
Dit is voor mij één van de redenen waarom ik mij meer wil richten op slow fashion. Kijk ik zal heus nog weleens iets kopen wat fast fashion is, maar dan heb ik erover nagedacht. Bij elke aankoop die ik vanaf nu ga doen, bedenk ik mij eerst of ik er wel echt blij van gaat worden en of ik het echt vaak ga dragen. Mocht dat echt zo zijn, dan schaf ik het aan. Zo niet? Dan niet.
 

Hoe kijk jij hier tegenaan? En koop jij veel kleding?

 
Share:

5 Reacties

 1. 1 oktober 2019 / 5:06 pm

  Super goed dat je drie maanden geen kleding hebt gekocht en er nu echt anders naar kijkt! Ik ben mezelf hier heel bewust van geworden tijdens een event over fair fashion en sindsdien koop ik bijna geen kleding meer. Ik ben heel blij met alles wat ik heb en als ik inderdaad echt iets nodig heb, dan ga ik voor een mooi item waar ik ook lang plezier van kan hebben.

  • 1 oktober 2019 / 6:49 pm

   Wauw een event over fair fashion, wat interessant! Ik denk dat je daar veel nieuwe inzichten op heb gedaan. Ik vind het zelf heel leuk om eerst ook te gaan kringlopen daarna pas ergens anders te gaan kijken als ik het echt niet kan vinden.

 2. 3 oktober 2019 / 7:55 am

  Ik heb voor mijzelf ook een doel gesteld: alleen maar €150 uitgeven aan kleding, dit is ook de hoeveelheid kleedgeld dat ik krijg. Een sport, maar komt goed!

  • 3 oktober 2019 / 10:14 am

   Wauw dat lijkt mij ook echt pittig! Maar het lijkt mij wel heel tof om te doen!

 3. 6 mei 2020 / 4:35 am

  Ja supergoed bezig! Ik lastte ook een koop stop van 3 maanden in. Ik kwam tot de conclusie dat ik veel creatiever werd met wat ik had. En dat is ook echt belachelijk veel! Ik koop eigenlijk nog maar weinig kleding. Ik heb genoeg om lekker mee te variëren. groetjes Sandra
  sandra onlangs geplaatst…Hoe rock je de polkadot print?My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.