Goed leren sparen? Ik geef je spaartips waar je echt wat aan hebt

sparen

Sparen wordt vaak gezien als iets wat moeilijk is en wat nooit echt wilt lukken. Wat nou als ik je vertel dat sparen best leuk is en dat het helemaal niet zo heel moeilijk is? In het artikel van vandaag ga ik er alles over vertellen en ik hoop dat ik je met mijn tips inspireer om ook lekker te gaan sparen.

Hou je ingave en uitgave patroon bij in een huishoudboekje 

De allereerste tip die ik wil meegeven is; dat je moet beginnen met het bijhouden van je inkomen en je uitgaven. Als je dat al op papier, pc of wat dan ook heb staan scheelt het al de helft! Zo heb ik een echt ouderwets huishoudboekje van Simpel Huishoudboekje en daar heb ik al jaren plezier van!
 
Ik noteer elke maand wat er binnenkomt en verdeel mijn loon in eerste instantie over de vaste lasten die ik heb. Onder mijn vaste lasten valt ook sparen. (Hier vertel ik later meer over). Zodra ik dat allemaal heb verdeeld ga ik kijken welke leuke dingen ik ga doen die maand. Ik schat dan in hoeveel het mij ongeveer gaat kosten en dat bedrag vul ik in. Als ik dat allemaal heb gedaan check ik wat ik nog over heb en dat bedrag gebruik ik voor onvoorziene omstandigheden. 

Zie sparen als je vaste lasten

Jarenlang zag ik sparen als iets waar ik geen zin in had. Want waarom zou ik het geld niet gewoon uitgeven aan alles waar ik zin in had? En toen was ik opeens 24, had ik een vriend en had ik toch plannen om te gaan samenwonen. Maar met welk geld? Ik had bijna helemaal geen spaargeld. Sparen werd vanaf toen iets wat moest en uiteindelijk werd het iets wat erbij hoort.

Wil niet gelijk teveel

Dit is echt de grootste fout die ik heb gemaakt. Ik dacht namelijk dat ik gelijk veel kon sparen en dat ik overal op moest gaan bezuinigen enzovoort. Conclusie ik had echt weinig te besteden elke maand en moest telkens weer geld terugboeken van mijn spaarrekening. Ja zo lukt sparen natuurlijk niet. Het was voor mij ook uitproberen wat ik kan missen en momenteel heb ik daar een mooie balans in gevonden. Je hoeft niet gelijk duizenden euro’s op je rekening te hebben staan. Begin eerste eens met 200 euro en bouw dat maandelijks iets op totdat je een balans hebt gevonden voor jezelf.

Als je wat overhebt van iets wat je hebt gepland, spaar dat dan!

Stel je hebt een activiteit gedaan en je hebt nog 20 euro over. Je kan bedenken dat je dat lekker weer kan uitgeven, óf je zet die 20 euro op je spaarrekening. Elke keer 20 euro is op een gegeven moment een heel lekker bedrag waar je echt iets aan hebt. Het is heus niet erg om dat geld eens een keer voor een ander uitje te gebruiken of iets voor jezelf te kopen, maar hou altijd je spaarrekening in je achterhoofd. 

Werk met financiële doelstellingen

Oh dit is mijn favoriet. Ik HOU van doelstellingen maken, kleine of grote dat maakt mij niet uit. Het leuke aan een doelstelling maken is dat het je ook daadwerkelijk motiveert. Je kan er natuurlijk voor kiezen om bijvoorbeeld elke drie maanden 600 euro meer op je rekening te hebben. Of dat je zoals ik dat doe elk jaar 10.000 euro meer op mijn rekening wilt hebben.
 
Sowieso is het altijd goed om een klein potje te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Zo heb ik altijd een klein potje van ongeveer 1000 euro klaarstaan voor als er een rekening komt die ik echt niet had verwacht. Als je elke maand een klein bedrag weglegt voor zulke rekeningen kom je eigenlijk nooit in de problemen te zitten.
 
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bijvoorbeeld weet dat er een rekening van de belastingdienst eraan zit te komen. Je kan hier heel goed op inspelen door alvast wat geld opzij te zetten op een andere rekening of maandelijks wat extra over te boeken. 
 
Dit waren de spaartips die mij vooral in het begin echt geholpen hebben. Mocht je nog vragen hebben? Stel ze hieronder in de comments of stuur mij een mailtje naar rosannevandieren@gmail.com
 
Spaar jij ook?

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.