Normaal maar toch beperkt en dit is mijn verhaal

en toen werd ik geblokkeerd op facebook

Ruim tien jaar geleden heb ik de diagnose ADHD en NLD gekregen en sinds dat moment heb ik een label.  Een label krijgen betekent niet gelijk dat je een heel ander persoon bent, want ik ben gewoon nog Rosanne en vandaag vertel ik hier wat meer over.

De reden dat ik dit artikel schrijf is omdat ik wat meer over mijn stoornissen wil vertellen en dat het helemaal geen taboe is om hierover te praten. Ik ben normaal maar toch beperkt en dit is mijn verhaal. 

Normaal maar toch beperkt

Toen ik zestien was heb ik de diagnose ADHD en NLD gekregen en voor mij veranderde er eigenlijk niet zoveel. Ik ben vrij nuchter ingesteld en dacht er ook heel makkelijk over. Ik ben immers gewoon nog mezelf en blijkbaar heb ik iets wat ADHD en NLD heet.

Een rustige vorm van ADHD?

Je hebt meerdere vormen van ADHD en ik denk dat ik toch meer richting ADD neig. In dit artikel kan je er meer over lezen. en daar herken ik mezelf vooral in de punten over ADD.  Ik ben sneller overprikkeld, kan niet zo goed tegen grote groepen mensen en kan het overzicht snel verliezen. Verder heb ik ook NLD en dat is een informatieverwerkingsstoornis en de titel zegt het eigenlijk al: ik kan sommige informatie niet onthouden. Gelukkig heb ik door de jaren heen mezelf wat trucjes aangeleerd waardoor ik gewoon niet beter weet en het ook niet meer als een stoornis zie.

De kenmerken van ADD

Als ik hieronder de kenmerken van ADD lees, dan herken ik mij hier veel meer in dan in ADHD. Terwijl de officiële diagnose ADHD is, twijfel ik daar al een aantal jaar aan. De mensen die mij goed kennen zullen mij hieronder wel in herkennen.

Typische ADD kenmerken zijn:
-Het overzicht verliezen in situaties
-Moeite met de aandacht houden bij zaken die minder -interesse wekken
-Juist enorm geconcentreerd bezig zijn met zaken die interessant zijn (hyperfocus), vergeetachtig zijn
-Moeite hebben met het nemen van beslissingen
-Moeilijk in actie/beweging komen
-Het verwerken van indrukken en prikkels kost een ADD-er tijd en energie.
-Impulsief gedrag

Toch zijn er ook andere kenmerken waar ik mij ook in herken zoals:
-Nieuwsgierigheid
-Creatief
-Energiek en enthousiast
-Gaat op in wat hij of zij doet
-Ziet verbanden die anderen niet zien
-Spontaan
-Flexibel
-Volhardend
-Vertoont briljante trekken
-Gevoelig

Ik voel mij niet anders maar toch ben ik beperkt 

Doordat ik niet beter weet, voel ik mij niet anders, maar toch ben ik beperkt. Vroeger dacht ik altijd dat mensen met ADHD alleen maar heel druk waren, of dat mensen met Autisme heel stil zijn en een obsessie hadden voor veel dingen. Nu weet ik dat er zoveel onderdelen zijn, dat je iemand niet kan beoordelen op bijvoorbeeld wat drukker zijn.

Vaker overprikkeld

De laatste twee jaar ongeveer merk ik dat ik minder kan hebben dan vroeger. Ik ben vaker overprikkeld en heb hier dan ook echt last van. Een dagje naar de stad met een vriendin? Daar moet ik een dag van bijkomen en daardoor zeg ik nu ook vaker nee tegen dingen. Het is dan niet zo dat ik niet wil, nee ik wil het juist graag. Ik vind het zo leuk om leuke dingen te doen, alleen weet ik dat ik mezelf dan tegen ga werken. Doordat ik er dan zo last van ga hebben, maak ik tegenwoordig keuzes en zeg ik vaker nee. Het is niet leuk, maar ik moet gewoon aan mezelf denken.

Dit was mijn verhaal en ik hoop dat het interessant was om te lezen. Mocht je hier nou nog vragen over hebben, laat het mij dan vooral weten.

Ken jij iemand die een stoornis heeft?

Share:

3 Reacties

 1. 26 februari 2020 / 6:01 pm

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik heb mensen in mijn omgeving met een ‘stoornis’, althans zij hebben autisme. Dat maakt sommige dingen wel net wat anders, maar het is vooral lastig voor hen 😉 Klinkt alsof je wel goed met je ADHD kan omgaan!
  Claire onlangs geplaatst…Jeukende hoofdhuid door een shampoo bar | Mijn tipsMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   28 februari 2020 / 2:48 pm

   Sommige dingen zijn dan inderdaad wat anders en meestal hebben ze daar een eigen ritueel voor. Yes ik kan er goed mee omgaan en ik zie mezelf allang niet meer als iemand anders.

 2. 2 maart 2020 / 1:27 pm

  Wat goed dat je hierover schrijft en fijn dat je inmiddels hier goed mee weet om te gaan! Het is soms echt even omschakelen en daarnaast kunnen anderen dingen van je verwachten waar jij juist moeite mee hebt. Heel knap!
  Suzanne onlangs geplaatst…Mijn eerste maand stageMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.