Mijn haat en liefde verhouding met social media

verhouding met social media

Facebook, Instagram en Twitter, al deze social media kanalen heb ik. Het is iets wat er anno 2020 ‘gewoon’ bij hoort. Toch vind ik het niet altijd even leuk en heb ik een haat en liefde verhouding met social media. De ene keer inspireert het mij en de andere keer vind ik het verschrikkelijk. Benieuwd geworden naar mijn mening over dit onderwerp? Lees dan snel verder!

In januari schreef ik al het artikel ‘waarom ik niet de behoefte heb om alles te delen op social media‘. Vandaag wil ik vertellen waarom ik een haat en liefde verhouding met social media heb en hoe mijn kijk hierop is. Ik vind het sowieso een aparte wereld waar veel mensen zichzelf op willen hemelen en daar vind ik iets van.

Social media is een wereld apart

Het eerste wat mij vooral stoort aan deze wereld is dat veel mensen zich van hun beste kant willen zien. Je leest vaak alleen de positieve dingen en de negatieve dingen laten ze achterwege. Want Truus plaats prachtige foto’s van haar huis, gezin en haar leven. Maar toch weten veel mensen niet dat Truus eenzaam is en continu ruzie heeft met haar partner. Dat soort dingen zijn onderdeel van het leven, maar dat wordt niet gedeeld op social media.

Aan de ene kant wel logisch, want je deelt liever de positieve dingen. Maar toch vind ik dat niet de realistische wereld, want ook de negatieve dingen horen bij het leven. Ik vind het alleen jammer dat je dankzij social media een onrealistisch beeld krijgt van hoe het leven eruit zou moeten zien. Daarom kan ik het mij voorstellen dat het je onzeker kan maken als jij datgene bijvoorbeeld niet hebt en een ander wel.

Jezelf ophemelen

Waar ik ook heel slecht tegen kan is dat mensen zichzelf continu aan het ophemelen zijn. Leuk dat je een inloopkast heb, een prachtig huis, of dat je denkt dat iedereen je geweldig vind, maar je hoeft dat toch niet continu te verkondigen? Waar is het stukje bescheidenheid wat de mens siert? Kijk ik vind ook dat je best kan posten hoe blij je bent met iets. Alleen als je dit continu doet om de aandacht op jezelf te vestigen, dan vind ik dat een vorm van arrogantie.

Waarom social media ook positief kan zijn

Toch vind ik social media aan de andere kant ook heel leuk. Als ik dan kijk naar mijn Instagram account en de mensen die ik volg, dan vind ik het tof. Ik heb zoveel nieuwe mensen leren kennen door dit kanaal. Ik heb er een geweldige vriendschap aan overgehouden en dit zou zonder social media niet zijn gebeurd. Bovendien volg ik op Instagram alleen maar mensen die positiviteit brengen en als ik het dan zo bekijk, ja dan is social media toch ook wel weer leuk.

Het is echt niet altijd wat het lijkt

Dit is iets wat ik wel altijd in mijn hoofd heb zitten, dat het echt niet altijd is wat het lijkt. Foto’s en tekst is maar een beeld. Je weet niet wat er nog meer speelt en dat maakt social media lastig. Je bent zo geneigd om een bepaalde illusie te creëren van wat je ziet, terwijl het achter de schermen er wellicht heel anders aan toe gaat. Ik heb het hier een tijd best lastig mee gehad. Overal zag je van die fitgirls die er zo mooi uitzien en ja dan ga je ook een beetje twijfelen aan jezelf. Toen ik besloot dat ik mij eigen niet meer gek wou laten maken door die beelden, besloot ik om veel mensen te ontvolgen. Als ik geen positiviteit haal uit een Instagram account, ja dan wil ik diegene ook niet volgen.

Afstand nemen van social media

Het lastigste van social media vind ik dat er zo’n druk op zit. Als je een beetje gezien wilt worden, dan moet je wel vaak posten. Precies dat is hetgeen waar ik op ten duur niet zo goed tegen kan. Zodra ik dat merk, dan neem ik ook heel bewust afstand van alles en post ik even niets. Na een week of twee, drie krijg ik dan meestal de zin vanzelf wel weer terug. Daarom blijf ik ook een haat en liefde verhouding met social media hebben en vind ik het soms moeilijk om de balans te vinden.

Hoe sta jij tegenover social media? 

Share:

6 Reacties

 1. 29 mei 2020 / 11:41 am

  Hier zit ik ook wat mee.. Ik vind bloggen geweldig en daar kan ik moeilijk afstand van doen, maar social media hoort erbij om je blog te promoten. Vroeger had je bloglovin en kon je zo iedereen volgen, maar nu is dat verschoven naar social media. Nu moet je actief zijn wil je ook een beetje bovenaan staan. En dat staat mij juist zo tegen. Ik heb via Instagram bijvoorbeeld 1200 volgers, maar mijn berichten worden vaak maar aan 350 mensen getoond omdat ik verder nooit zo actief ben. Ik heb verder nog een leven, twee kleine kinderen en nog andere offline hobby`s waar ik graag tijd aan besteed. Ik heb wel eens overwogen om het maar gewoon te verwijderen.
  Tineke onlangs geplaatst…Een nieuwe richting opMy Profile

 2. 29 mei 2020 / 12:10 pm

  Oh ik herken dit zo! Ik doe het eigenlijk zelf ook met mijn Instagram. Ik plaats het liefst mooie foto’s. Nu heb ik geen villa of landgoed, maar toch fotografeer ik geen rommelig huis. Maar eigenlijk doe ik dat ook omdat ik dat bij anderen ook niet zo graag wil zien. Ik wil het liefst geïnspireerd worden op Social media. Voor wat betreft interieur dan. Qua selfies sta ik er anders in. Er zijn zo veel meiden met “dezelfde pose”. Daar word ik wel echt moe van. Maar goed, ieder zijn ding.

 3. 5 juni 2020 / 4:59 pm

  Vorig jaar heb ik mijn social media kanalen verwijderd en ik heb ze nog geen minuut gemist. Ik werd er alleen maar ongelukkig van en ik stoorde me er enorm aan. Ik ben er bezoekers naar mijn blog mee verloren, maar voor mij is dat niet het belangrijkste. Ik ga niet actief zijn op social media omdat het ‘moet’ voor mijn blog.
  Vanessa onlangs geplaatst…Een dag uit mijn levenMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   9 juni 2020 / 11:00 am

   Wat goed dat je dit heb gedaan zeg! Uiteindelijk gaat het erom hoe jij je voelt en niet omdat het moet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.