Leven met een weekbudget? Ik vertel je waarom jij dat ook zou moeten doen!

leven met een weekbudget

Het hebben van een weekbudget is iets wat voor iedereen handig is. Al jaren werk ik met een weekbudget en dit helpt echt om mijn uitgaven te beheren en niet zomaar mijn geld klakkeloos uit te geven. Daarnaast bespaar ik hier ook geld mee en dit kan ik fijn gebruiken voor mijn spaardoel. In dit artikel vertel ik wat meer over een weekbudget waarom het echt een aanrader is om hiermee te beginnen.

Leven met een weekbudget

Of je nou op jezelf woont, een gezin hebt of nog thuis woont, het hebben van een weekbudget kan geen kwaad. Al helemaal niet als je net zoals ik een spaardoel heb en een beetje stimulatie nodig hebt. Het is niet alleen handig als je een doel voor ogen hebt, nee het is ook handig als je niet zoveel geld te besteden hebt en toch fijn wilt uitkomen met je geld. Bovendien zorgt het leven met een weekbudget ervoor dat je inzicht hebt in wat je wekelijks uitgeeft en inzicht is zo fijn om te hebben!

Maar wat is een weekbudget dan?

Eigenlijk is het heel simpel. Een weekbudget is een budget dat je jezelf oplegt voor een week. Je doet hier bijvoorbeeld alle boodschappen voor die week van. Maar je kan ook een weekbudget hebben op persoonlijk gebied. Misschien koop je wel veelste veel dingen en wil je door middel van jezelf een budget opleggen dit minderen. Je kan namelijk helemaal zelf bepalen waar je dit budget voor wilt gebruiken.

Waar gebruik ik een weekbudget voor?

Ik werk zowel met een maand als een weekbudget en dit zorgt ervoor dat mijn uitgaven redelijk in toom worden gehouden. Zo mag ik bijvoorbeeld wekelijks € 50,00 uitgeven aan allerlei leuke dingen. Dit is dus € 200 per maand en dat is dan ook gelijk weer mijn maandbudget. Wekelijks check ik wat er op de planning staat en op basis daarvan bepaal ik mijn budget. Het kan daarom best weleens zo zijn dat ik het de ene week met € 30,00 moet doen en de andere week met € 60,00. Zolang ik maar niet over mijn maandelijkse € 200 heen ga is er niks aan de hand.

Hoe hoog moet het bedrag zijn om te leven met een weekbudget?

Het is eerst slim om inzicht te hebben in je financiën. Zodra jij weet wat er binnenkomt en wat er ook weer uitgaat aan vaste lasten kan jij een mooi weekbudget maken. Het kan ook geen kwaad om je uitgaven patroon van de afgelopen drie maanden te bekijken. Zo kan je een inschatting maken hoe hoog het bedrag gaat zijn voor je weekbudget. Bekijk bijvoorbeeld hoeveel geld je wekelijks aan je boodschappen uitgeeft, of hoeveel keer je uiteten gaat en leuke dingen voor jezelf koopt. Dit zijn allemaal manieren om de hoogte van je budget te bepalen. Het is ook voor iedereen anders, dus pin jezelf niet vast op bedragen van andere mensen.

Wat kan ik ermee bereiken?

Het hebben van een weekbudget kan voor iedereen anders zijn. De één wilt er geld mee besparen om sneller een hypotheek af te lossen. De ander wilt een spaardoel halen en wilt daarmee geld opzij zetten. Weer een ander wilt simpel inzicht hebben in zijn of haar uitgaven en heeft daarom een weekbudget. Je hoeft niet eens een specifieke reden te hebben. Het hebben van een weekbudget werkt gewoon heel prettig.

Het belangrijkste van het hebben van een week of maand budget is dat je niet meer uitgeeft dan wat er binnenkomt. Door je inkomsten te budgetteren blijf je inzicht hebben in je uitgavepatroon en weet je ook waar het geld naartoe gaat. Zo sta je in ieder geval aan het einde van de maand niet voor een raadsel waar al het geld is gebleven.

Werk jij met een weekbudget?

Share:

9 Reacties

 1. 20 april 2020 / 11:30 am

  Ik heb de afgelopen tijd weer veel te veel uitgegeven. Zo stom, maar doordat de winkels nu dicht zijn, ga ik veel meer online shoppen. Het is toch wel een goed idee om iedere week een vast bedrag te hebben dat je aan alles uit mag geven. Ik hebb namelijk nu geen idee wat er afgelopen week uitgegaan is. Slecht!

  • byrosann
   Auteur
   21 april 2020 / 11:05 am

   Haha ik heb dat stiekem ook wel gedaan hoor. Opeens had ik echt geld over en besloot ik maar gelijk dingen te kopen die toch al mijn lijstje staan.

 2. 20 april 2020 / 12:13 pm

  Wat fijn geschreven! Ik shop vaak één keer voor bijvoorbeeld kleding en dan meteen voor de rest van het seizoen, dus dan heb ik één keer een groot bedrag, maar hoef ik daar vervolgens ook geen geld meer aan uit te geven. Wel een handige tip om jezelf toch in toom te houden.
  Suzanne onlangs geplaatst…Lief dagboek – week 16 – Stage vanuit huisMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   21 april 2020 / 11:07 am

   Dat is ook handig trouwens! Dan hoef je inderdaad daarna niks meer te kopen. 😀

 3. 21 april 2020 / 9:07 pm

  Super handig en leuk artikel! Wij hanteren niet perse een budget, maar denken er wel om. Zo maak ik elke week een weekmenu voor de boodschappen zodat ik alles in 1 keer kan halen. 🙂

  Liefs
  X

  • byrosann
   Auteur
   22 april 2020 / 9:59 am

   Dat is ook super handig om te doen! Ik wil in ons toekomstige huis een krijtbord waar ik het weekmenu op kan schrijven. Lijkt me zo leuk!

 4. 22 april 2020 / 2:49 pm

  Ik werk zelf niet met een weekbudget, maar er zitten zeker voordelen aan zo te lezen. Ik geef altijd veel uit aan kleding en online shoppen, dit moet echt stoppen. Zo’n weekbudget klinkt dus niet verkeerd. Ik ga het zeker gebruiken!

  • byrosann
   Auteur
   15 mei 2020 / 3:19 pm

   Wat leuk om te horen! Dankjewel!?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.