Koopdrang tegengaan: ik geef je de ultieme tips!

tweedehands kleding

Sinds ik vorig jaar juni gestopt ben met het kopen van fast fashion, is mijn koopdrang ook zo goed als verdwenen. Ik zeg zo goed als, want toch heb ook ik weleens een opwelling dat ik iets wil kopen of bestellen. Toch probeer ik mij er tegen te verzetten en hoe ik dat doe? In dit artikel geef ik mijn tips.

Voordat ik stopte met het kopen van fast fashion heb ik een periode gehad dat er wekelijks meerdere pakketjes binnen kwamen. Ik had nooit het gevoel dat ik genoeg had en had steeds behoefte aan meer. Ook verzon ik continu smoesjes voor mezelf om toch die ene jurk of dat ene shirtje te kopen. Achteraf snap ik niet dat ik zo had kunnen zijn. Nu voel ik die drang zelden en is het echt een opluchting dat ik niet telkens meer bezig ben met het kopen van kleding.

Gooi alle winkel apps van je telefoon

Dit is de allerbeste tip die ik je kan meegeven en die ervoor zorgt dat je niet telkens wilt kopen. Vaak als ik mij eigen verveelde ging ik kijken in webshops en vulde ik mijn digitale winkelmandje met dingen die ik niet nodig had. Voordat je weet heb je een bestelling geplaatst en voel je je misschien wel schuldig. Of niet natuurlijk dat kan ook. Het heeft mij geholpen om al die apps er vanaf te gooien, zodat ik er niet meer op kan kijken. Nu moet ik zeggen dat het ook wel helpt dat ik geen fast fashion meer koop. Maar alsnog kom ik nu niet in de verleiding.

Ga het niet opzoeken

Als je het niet ziet weet je ook niet wat je mist. Heb je toch die apps van je telefoon gegooid, maar kijk je wel vrolijk op je laptop? Ja dat gaat natuurlijk niet helpen en daar ga je enorm hebberig van worden. Het is hetzelfde met bijvoorbeeld chocola. Heb je het? Dan moet het op en denk je er continu aan. Heb je het niet? Dan denk je er waarschijnlijk bijna niet omdat je het toch niet hebt.

Heb je toch een koopdrang? Denk erover na, heb je het nodig, voegt het wat toe? sta je erachter?

Oké stel dat je bovenstaande punten heb gedaan en je voelt die drang nog steeds. Wat ga je dan doen? Heb je het nodig? Voegt het wat toe aan je kledingkast? Sta je achter het kledingstuk? Ga je het minstens 30 keer dragen? Kan je het overal mee combineren? Oftewel; denk er goed over na. Heb je overal ja op gezegd, dan moet je het natuurlijk zelf weten. Heb je toch een twijfel? Doe het dan niet, want met twijfel niet doen.

Maar wat nou als je in een fysieke winkel ben en je hebt koopdrang?

Deze situatie heb ik nog niet zo lang geleden gehad en het was lastig. Ik zag namelijk in de H&M een ontzettende mooie midi jurk. Eigenlijk de soort jurk waar ik al heel lang naar op zoek was en nog steeds wel stiekem ben. Even was ik verblind en vond ik dat ik alle reden had om die jurk te kopen; want maar € 40,00. Koopje toch? Toen ging ik nadenken en kwam ik langzaam weer bij zinnen. Ik sta achter slow fashion en niet achter fast fashion. Een jurk van € 40,00 van het materiaal wat ik zag, kan niet eerlijk geproduceerd zijn. Wie heeft die jurk gemaakt? Welke materialen gebruiken ze? Bovendien het was en is fast fashion en daar wil ik niet meer aan meewerken.

Puntje bepaald hing ik de jurk weer terug in het rek en liep ik zo de winkel uit. Ja het was op dat moment even zuur. Toch ben ik heel blij dat ik de keuze toen had gemaakt om hem niet te kopen. En om heel eerlijk te zijn weet ik niet eens meer precies hoe hij eruit zag. Regelmatig doen mensen impuls aankopen zonder er echt over na te denken. Ik denk dat als we wat meer gaan nadenken en het verhaal achter je kledingstuk kennen, mensen minder gaan kopen.

Op deze manier ga ik mijn koopdrang tegen en ik merk dat dit bij mij heel goed helpt. Van mezelf ben ik best wel impulsief en heb ik regelmatig impuls aankopen gedaan en dat doe ik nu niet meer. Als ik nu een kledingstuk koop, tweedehands of van een eerlijk merk, dan sta ik erachter. Ik koop iets waarvan ik weet dat het wat zal toevoegen aan mijn kledingkast en dat ik het vaak ga dragen. Ik denk dat dat wel het belangrijkste is, om goed over je aankopen te denken.

Hoe hou jij je koopdrang tegen?

Share:

8 Reacties

  • byrosann
   Auteur
   17 maart 2020 / 11:55 am

   Dat moet ik ook eens gaan doen. Al die nieuwsbrieven, om gek van te worden haha!

 1. 13 maart 2020 / 1:12 pm

  Oh, wat slim om die apps van je telefoon af te halen. Vooral winkels als H&M scroll ik vaak wel door en dat terwijl er eigenlijk nooit iets bij komt. Zonde van mijn tijd en ook te veel risico dat ik weer wat in mijn winkelmandje stop.

  • byrosann
   Auteur
   17 maart 2020 / 11:56 am

   Ja precies, dat had ik dus ook continu. Je ziet namelijk altijd wel wat leuks en een bestelling is zo geplaatst.

 2. 16 maart 2020 / 5:49 pm

  Ik probeer heel bewust na te denken over mijn aankopen en stel het vaak nog een tijdje uit. Wanneer ik langere tijd met hetzelfde item in mijn hoofd zit, koop ik het soms alsnog. Dat wil dan wel zeggen dat ik het echt nodig heb of echt heel leuk vind.
  Suzanne onlangs geplaatst…Lief Dagboek – Week 11 – Recepten uitproberen!My Profile

  • byrosann
   Auteur
   17 maart 2020 / 12:00 pm

   Dat doe je goed zeg! Als je het dan eenmaal in bezit heb, waardeer je het waarschijnlijk nog meer! 😀

 3. 6 mei 2020 / 4:19 am

  Supertoffe blog! En zooo herkenbaar. Zelf koop ik sinds dit jaar geen fast fashion meer. Het is ook een mindset verandering die met stapjes gaat. Jezelf inderdaad niet meer blootstellen aan de verleiding en jezelf voorhouden dat er vreselijk leed zit achter een goedkoop item. Misschoen vind je het leuk om mijn blog over slow fashion eens te lezen: http://queenofvintage.nl. Groetjes Sandra

 4. 6 mei 2020 / 4:29 am

  Toffe blog en zooo herkenbaar! Ook ik koop geen fast fast fashion meer. Het is een verandering van je mindset die in kleine stapjes gaat. Goed idee om jezelf niet meer bloot te stellen aan verleiding. Gebeurt dit wel dan je bewust worden van het leed dat er achter een goedkoop item zit. Misschien vind je het leuk mijn slow fashion blog te lezen: http://queenofvintage.nl
  sandra onlangs geplaatst…Hoe rock je de polkadot print?My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.