In 1 jaar tijd: van koopverslaafde naar bijna geen kleding kopen

geen kleding kopen

Van elke week meerdere pakketjes binnenkrijgen tot bijna geen kleding meer kopen. Een hele omslag als je het mij vraagt en toch is dit mij overkomen in een jaar tijd. Hoe ik dit heb gedaan? Dat vertel ik je in dit artikel.

Als ik terugkijk op de afgelopen jaren kan ik wel vertellen dat ik verslaafd was aan kopen en aan nieuwe dingen. Elke week kwamen er meerdere pakketjes binnen en altijd had ik een goed excuus. Ik snapte niet waarom er opmerkingen over werden gemaakt als ik weer wat kocht, want ik had het toch nodig? En zoiets had ik toch niet in mijn kast? Ik heb een keer enorme bonje gehad met mijn vriend en hij was echt kwaad op mij dat ik zoveel kocht. Want dat geld kon ik ook gebruiken voor ons toekomstige huis. Gek dat je dan nu ruim een jaar later erop terugkijkt en beseft dat hij gewoon gelijk had. Ik kocht zo ontzettend veel!

3 maanden geen kleding kopen

Het begon allemaal met het meedoen aan slow fashion season vorig jaar. De bedoeling van deze challenge is dat je drie maanden geen fast fashion meer koopt, maar je mag wel tweedehands kopen en onderling ruilen met elkaar. Impulsief als ik ben, besloot ik om gelijk drie maanden geen kleding meer te kopen en dan ook helemaal niets. Ik was het namelijk zat. Ik was mijn koopgedrag zat en ik vond het heel erg hoe mensen werden behandeld in de fast fashion industrie. Na het bekijken van een documentaire op Netflix wist ik het zeker: ik moet hiermee stoppen.

Het ging mij makkelijker af dan ik dacht

In het begin zal ik eerlijk toegeven dat ik moeite had met het niet kopen van kleding. Bij was de kick vooral om pakketjes uit te pakken en die kleding te passen en vervolgens te houden. Na zo’n sessie kon ik gerust een kledingstuk weken niet aantrekken om te wachten op het juiste moment. Na een paar weken ging het eigenlijk best wel goed en na drie maanden besloot ik om helemaal geen fast fashion meer te kopen. In dit artikel ga ik er nog dieper op in en vertel ik hoe, wat, waar en waarom.

Doorslaan met tweedehands kleding

Doordat ik geen nieuwe kleding meer mocht kopen, sloeg ik in het begin door met het kopen van tweedehands kleding. Dat was immers duurzamer toch?  Er werden alleen wel veel items gekocht die ik eigenlijk helemaal niet droeg en dat is natuurlijk ook niet duurzaam. Ik miste vooral de balans.

Heb ik het echt nodig?

Dit is een vraag die ik mij na een paar maanden regelmatig stelde. Heb ik dit nodig? Of is dit een bevlieging? Ik maakte een lijstje met items die ik dacht nodig te hebben en als ik het tegenkwam mocht ik het kopen. Lijstjes maken is nog steeds een fijne lijdraad in mijn leven en niet alleen maar op het gebied van kleding. Op deze manier blijf ik in control en heb ik mezelf in de hand. Al kan ik nu wel zeggen dat ik sowieso amper meer kleding koop omdat ik het simpelweg niet nodig heb. Ik heb een kast vol met kleding waar ik nu heel blij mee ben.

Bewust omgaan met kleding kopen

Bewust omgaan met het kopen van kleding is heel belangrijk voor mij geworden. Ook al is iets heel goedkoop en tweedehands, dan vraag ik mezelf alsnog af of ik het nodig heb. Door bewust om te gaan met de kleding die ik heb, waardeer ik mijn kledingkast ook veel meer. Ik ben oprecht blij met de items die ik heb en ik draag vrijwel alles wel. Mocht ik een kledingstuk zat zijn, dan probeer ik het op een andere manier te stylen om er opnieuw kennis mee te maken.

Als ik nu iets tweedehands of van een duurzaam merk koop, dan is dat een bewuste keuze. Hier heb ik over na gedacht en ik weet dat zo’n item dan iets toevoegt aan mij garderobe. Hierdoor draag ik alles met veel plezier en zal ik ook niet zo snel een miskoop doen.

Koop jij veel kleding? En heb je dan ook vaak een miskoop?

Share:

10 Reacties

  • byrosann
   Auteur
   8 september 2020 / 10:15 am

   Dat is toch ook heerlijk om te hebben?

 1. 4 september 2020 / 3:37 pm

  Weet je nog hoe de documentaire heet die je gekeken hebt? Ik wil deze namelijk graag zien. Ik denk dat ik daarna ook anders met mijn eigen koopgedrag omga. Ik heb periodes waarin ik heel veel koop en periodes waarin ik bijna niks koop. Ik wil bewuster omgaan met mijn eigen koopgedrag, het staat zeker op mijn to do list!
  Yaika onlangs geplaatst…Black Lives Matter: institutioneel racisme in NederlandMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   8 september 2020 / 10:25 am

   Yes, de documentaire heet The True Cost. Het was voor mij de reden om in ieder geval drie maanden geen kleding meer te kopen. Nu ben ik al ruim een jaar verder en koop ik amper meer kleding. 🙂

 2. 4 september 2020 / 8:04 pm

  Door mijn maat is veel kleding kopen niet zo mogelijk. Ik ben wel beter op gaan letten, zo koop ik geen shirts meer bij kiabi, miss etam en H&M. H&M en your look for less zijn sowieso niet duurzaam. Ik koop geen kleding bij C&A omdat ze hun bestelling niet betaalde door corona. Ik koop overigens zelden iets bij H&M het moet echt wel lang mee gaan zoals een vest of blouse en echt leuk zijn. De online sites ken ik vooral van de zaken en dozen die ik weer terugstuur.

  Ik heb veel shirts die lelijk zijn of versleten, die draag ik thuis. Ik breng kleding niet meer naar Het Goed omdat alles verzameld wordt in een grote open container (alles goor vies nat beschimmeld). Dat vind ik zonde, dan maak ik er zelf wel een poetslap van.

  EĂŠn van mijn favo winkels is Takko, juist omdat het betaalbaar, leuk en goed is.
  Liesbethblogt onlangs geplaatst…Corona onzinMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   8 september 2020 / 10:27 am

   Wat goed dat je er alsnog zo bewust mee bezig bent. Heb je al eens gekeken bij de blog van When Sara Smiles? Ze heeft een brandguide waar ze ook tips geeft over de wat grotere maten. 🙂

 3. 5 september 2020 / 5:59 pm

  Goed bezig! Ik probeer nu ook bewuster kleding te kopen, of het is tweede hands.

  • byrosann
   Auteur
   8 september 2020 / 10:27 am

   Dat is al ontzettend goed dat je dit doet!

 4. Sara
  6 september 2020 / 8:53 pm

  Leuk artikel! Net als een eerdere comment ben ik ook benieuwd welke documentaire het is op Netflix. Ik bevind me namelijk in de fase waar jij een jaar geleden zat.. schaam me rot over de 4 pakketten die morgen geleverd gaan worden. Bij mij is het dan ook echt niet alleen kleding, maar ook cosmetica, spullen voor de kids of het huis. En dan heb ik vandaag op koopzondag in ons dorpje ook nog eea gescoord.
  Qua kleding merk ik zelf dat het ook meespeelt dat ik nu zwanger ben en flink ben aangekomen. Mijn eerste zoontje is 2,5 jaar geleden geboren en sindsdien ben ik echt van kledingmaat 36 naar 42 geweest en weer heen en weer. Vooral bij H&M en Zara kan ik dan 1 ding vinden waar ik naar op zoek was (voor mezelf of kids) en dan nog 10 dingen meebestellen omdat ik toch al bestel en dan thuis rustig kan passen. Hierdoor houd ik altijd veel meer dan ik mij had voorgenomen..!
  Ik merk dat de aankopen mij korte geluksmomenten geven, maar niet voor lang. En ik baal vooral altijd aan het eind van de maand dat ik weer geld moet terughalen van de spaarrekening, terwijl ik die ook graag zie groeien!

  • byrosann
   Auteur
   8 september 2020 / 12:04 pm

   De documentaire heet The True Cost. Ik weet alleen niet 100% zeker of hij er nog op staat. Wat misschien wel kan helpen is om bijvoorbeeld een maand lang geen kleding online te kopen en alleen nog maar duurzaam of tweedehands. Mocht het na een maand goed gaan, rek het dan nog even door. De blog van When Sara Smiles over duurzame mode heeft mij enorm geholpen! Die korte geluksmomenten waren bij mij ook de trigger om meer te bestellen. Als ik nu wat koop dan heb ik er oprecht plezier van! Mocht je meer tips willen mag je mij altijd mailen: rosannevandieren@gmail.com 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.