Hoe voorkom je miskopen? – deze tips helpen erbij!

Hoe voorkom je miskopen?

Iedereen heeft wel kledingstukken in zijn of haar kast hangen, waarvan je denkt: ”waarom heb ik dat ooit gekocht?”. Een miskoop is zo gemaakt. Je handelt misschien uit emotie of impulsiviteit en vervolgens hangt het ongedragen in je kast. Wat zijn je miskopen en belangrijker nog, hoe voorkom je miskopen? In dit artikel ga ik hier dieper op in.

Alles kopen wat los en vast zat

Ruim twee jaar geleden kocht ik alles wat los en vast zat. Was het in de sale en zag het er wel leuk uit? Gegarandeerd dat het dan in mijn kast kwam te hangen. Het dragen ervan deed ik dan amper tot niet. Eens in de drie maanden had ik een opruimsessie, want mijn kast puilde natuurlijk helemaal uit. Elke keer weer tijdens het opruimen, kwam ik weer kledingstukken tegen met het kaartje er nog aan. Of ik had het ”oh had ik dit ook nog?” gevoel. Maar wat waren mijn valkuilen dan?

Trend gevoelig

Nog steeds ben ik gek op trends, al ben ik wel selectief geworden. Vroeger kocht ik gewoon iets wat op dat moment in de mode was. Om het vervolgens twee keer te dragen, achterin mijn kast te gooien en nooit meer te zien. Juist deze aankopen waren voor mij een ontzettende miskoop. In mijn kast is het momenteel denk ik 60% basics en 40% opvallendere items.

Het is maar € 5,00

Oh is het maar vijf euries? Meenemen die handel! Omdat het zo goedkoop was, was het voor mij een perfecte reden om een kledingstuk mee naar huis te nemen. Of ik er echt, echt, echt blij mee was? Lang niet altijd. Ik was blij dat ik het zo goedkoop kon scoren, om het vervolgens een paar keer te dragen. Dan is die vijf euries opeens wel wat duurder.

Impulsaankopen tijden shopmiddagen

Voorheen bestond een vrijetijdsbesteding voor mij uit een dagje winkelen. Of dit nou met vriendinnen of met mijn moeder was, het doel was om kleding te kopen. Het voelde zelfs een beetje raar als je helemaal niks gekocht had aan het einde van de dag. Op het moment van kopen zat ik helemaal in zo’n vibe en kocht ik het echt impulsief. Om er vervolgens thuis na een tijdje achter te komen dat het toch niet helemaal iets voor mij was.

Verveling

Online apps waren voor mij echt een dooddoener. Als ik mij verveelde ging ik regelmatig alle webshops af. Om vervolgens van alles in mijn virtuele mandje te stoppen, puntje bepaald er nog dingen uithaalde en de rest bestelde. Want ja ik kwam het nu toch tegen en ik had het nodig.

Hoe voorkom je miskopen?

Hoe voorkom je miskopen dan? Ik wou dat ik daar een heel simpel en magisch antwoord op kon geven. Helaas is dat niet zo en heeft dit ook vooral zelfdiscipline nodig en het bewust worden van wat je hebt. Toch zijn er wel een aantal tips die ervoor hebben gezorgd dat ik bijna tot geen miskopen meer doe.

 • De belangrijkste vraag is: heb ik dit nodig? Je zal heel snel een excuus vinden zodat je het nodig hebt. Feit is wel dat dit negen van de tien keer niet is. Je koopt omdat je denkt iets nodig te hebben.
 • Kan ik dit kledingstuk bij minstens tien andere stukken combineren?
 • Welke outfits kan ik hiermee dan maken? Als je er op zijn minst vijf kan noemen, dan mag je het meenemen.
 • Waarom moet ik dit kledingstuk hebben. Is het verveling? Is het impulsgedrag? Of heb je geen verklaring? Koop het dan niet.
 • Verwijder de online apps van je favoriete winkels.
 • Schrijf je uit alle nieuwsbrieven.
 • Heel simpel deze: kijk niet meer online.
 • Hou een lijstje bij met items die je denkt nodig te hebben. Alle andere kledingstukken die je tegenkomt die niet op het lijstje staan, heb je simpelweg niet nodig.
 • Heb je echt vijf zwarte jeans nodig? Ik denk het niet.
 • Is het een trend die maar even meegaat? Of is het iets waar je jarenlang plezier van kan hebben.
 • Koop niet om het kopen.
 • Voegt het desbetreffende kledingstuk iets toe in mijn kledingkast?
 • Heb ik een wauw gevoel en kan je niet meer stoppen met blij zijn? Of heb je er een neutraal gevoel bij?

Dit zijn een paar tips die voor mij echt werken. Op dit moment ga ik heel bewust om met de kleding die ik bezit. Ik ben oprecht blij met de items die ik in mijn kast heb hangen en ik draag ook alles. Heel soms doe ik nog wel een miskoop, dat hoort erbij en kan gebeuren. Als dat aan de orde is, dan geef ik het kledingstuk weg aan iemand die er wel heel blij mee is. Dan is het voor mij misschien een miskoop, een ander kan er heel blij van worden.

Doe jij weleens een miskoop?

Share:

4 Reacties

  • byrosann
   Auteur
   7 oktober 2020 / 9:11 am

   Wat goed dat je dit doet! Ik doe het zelf ook op deze manier. En als ik het dan koop omdat ik het nodig heb, dan ben ik er ook echt blij mee.

 1. 24 september 2020 / 8:02 am

  Mooie tips voor iers wat we bijna allemaal wel zullen herkennen. Bij mij helpt bedenktijd inlassen. Bij een tweedehands aankoop soms wat lastiger, maar soms ‘koop’ ik die bedenktijd dan voor thuis. Dan neem ik het mee als het om een klein bedrag gaat. Draag ik het niet? Dan gaat het terug naar de winkel en zie ik het bedrag als een donatie voor een zaak waar ik graag kom. Wel streng zijn en echt terugbrengen, anders gaat het mis, haha.
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Minder kleding hebben & kopen: vijf voordelenMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   7 oktober 2020 / 9:12 am

   Oh dat is een goed idee zeg, bij een tweedehands aankoop!! Ik merk namelijk dat ik daar nog weleens een impulsaankoop wil doen. Die ga ik onthouden! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.