Hoe verdeel je je loon elke maand?

je loon

 

Bij de meeste mensen is ongeveer het einde van de maand ook payday. Voor mij is dat het fijnste moment van de maand, want dat betekent dat ik weer fijn met mijn geld kan strooienJust kidding! Als mijn loon is gestort begint bij mij ook gelijk een nieuwe maand waarin ik mijn loon onderverdeel in allerlei potjes. Hoe ik dat dan allemaal doe? Dat ga ik je in dit artikel allemaal vertellen.

In dit artikel werk ik met een voorbeeld zodat ik alles goed kan uitleggen. Mocht je nou nog vragen hebben aan het einde van het artikel?Stuur mij dan zeker even een bericht!

Wat is je loon, wat geef je uit en welke inkomsten heb je nog meer?

Er zijn een aantal zaken die je eerst op een rijtje moet zetten. Denk aan wat je maandelijks qua inkomen hebt, welke vaste lasten je maandelijks hebt, zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering. Schrijf dat allemaal eerst eens op zodat je een goed overzicht hebt. Als je dat hebt gedaan dan kan je pas gaan kijken wat je totale inkomsten zijn en welke vaste lasten je sowieso hebt.

Je loon min je vaste lasten is het bedrag dat je nog over hebt

Je maandelijkse inkomen heb je opgeschreven en je weet nu ook wat je vaste lasten zijn. Stel je hebt een inkomen van € 2000 en je vaste lasten zijn € 1200, dan doe je die twee bedragen van elkaar aftrekken en dan hou je € 800 over. Wat ik nog niet heb benoemd maar wel als vaste lasten ziet zijn bijvoorbeeld je boodschappen en tanken. Dit doe je ook elke maand  en daarom is het ook een vaste last.

Welk bedrag wil je maandelijks gaan sparen?

Je vaste lasten heb je nu op een rijtje en alles wat je daarvan over hebt ga je kijken wat je daarvan kan sparen. Dit is iets wat voor mij een prioriteit heeft en ik wil dan ook maandelijks een vast bedrag sparen. Hoe hoog het bedrag is, dat ligt helemaal aan jezelf. Wat kan je missen? Heb je een spaardoel? Dit zijn vragen die je aan jezelf kan stellen om de hoogte van je spaargedrag te bepalen. Van die € 800 die we net als voorbeeld namen ga je nu bijvoorbeeld € 200 sparen. Dit bedrag gaat maandelijks naar je spaarrekening en als je automatisch sparen instelt, heb je hier ook geen omkijken meer naar.

Wat ga je doen met de rest van het geld?

Nu je nog € 600 over hebt, ga je kijken wat je allemaal op de planning heb staan voor die bewuste maand. Al deze uitjes, etentjes, dingen die je wilt kopen, zet je allemaal op een rijtje. Daarachter schrijf je het bedrag op wat je daaraan kwijt denkt te zijn. Maak ook een potje voor onvoorziene kosten, want je zal altijd zien dat er wat onverwachts op je pad komt. Ik spreek uit ervaring dat die kosten er maandelijks altijd wel zijn. TIP: Schat de bedragen hoger in dan de werkelijkheid want zo kom je en nooit wat te kort, en je houdt geld over wat je weer eventueel kan sparen.

Je hebt nu nog geld over

Stel je hebt € 400 aan leuke dingen ingepland en je beseft dat je nog € 200 over hebt. Je zou dit allemaal kunnen verbrassen, maar je kan dit bedrag ook weer sparen. Extra sparen is namelijk nooit verkeerd en je hebt al je planning gemaakt, dus het is niet zo dat je geld tekort komt. Mocht het nou eens voorkomen dat je besluit om iets te kopen wat je al heel lang wilt, dan kan je dat gewoon doen van het overgebleven geld. Maak er alleen geen gewoonte van en kies ervoor om te sparen, want dat kan nooit geen kwaad.

Op deze manier verdeel ik ook zelf mijn loon elke maand en voor mij werkt dat heel goed. Ik hoef maar zelden iets van mijn spaarrekening af te halen en daar doe ik het ook voor. Ik wil met het geld doen wat ik heb gebudgetteerd en als dat dan lukt, ja dat maakt mij echt heel blij.

Hoe verdeel jij je loon elke maand?

Share:

6 Reacties

 1. 12 februari 2020 / 8:43 am

  Ik werk niet echt met potjes. Mijn salaris is – vrijwel – altijd hetzelfde bedrag, en ik plan eigenlijk alleen grote onregelmatige uitgaven (meer dan 300 euro) een beetje in mijn hoofd. Gelukkig ben ik niet zo’n spender en werkt dit prima voor mij.
  Audrey onlangs geplaatst…Een of andere Molblogger 2020: WIDM-recap aflevering 5My Profile

  • byrosann
   Auteur
   19 februari 2020 / 4:38 pm

   Als je het al weet is het al sowieso heel fijn! 🙂

 2. 12 februari 2020 / 9:10 pm

  Er is een tijd geweest dat we inderdaad geld in potjes (envelopjes) deden, om te zorgen dat we niet te veel uitgaven. Dat was een goede manier om te leren met ons gezamelijk inkomen om te gaan. Nu gaat heel veel vanzelf: veel dingen worden automatisch betaald en we weten goed waar ons geld naar toe gaat.
  Maar soms denk ik nog wel eens aan hoe het was om zakgeld te krijgen en mijn maandgeld in een dag uit te geven in de boekwinkel 🙂 Tja, toen had ik ook verder geen verplichtingen. En veel van die boeken staan nu nog in mijn kast, dus het was vast een goede uitgave!

  • byrosann
   Auteur
   19 februari 2020 / 4:36 pm

   Oh wat leuk dat je al die boeken nog steeds hebt! Ik verlang echt naar een grote houten boekenkast met allerlei prachtige boeken.

 3. 17 februari 2020 / 1:09 pm

  Handige tips! Ik heb nu ook berekent wat ik nog terug moet betalen aan mijn spaarrekening om weer op het bedrag te komen van voor mijn zomervakantie. Ik heb uitgerekend wat ik per dag zou moeten sparen om het binnen een jaar terug te verdienen. Nu weet je waar je het voor doet als je bijvoorbeeld een makeupje niet koopt of wanneer je een stuk gebak laat staan als je met iemand ergens koffie gaat drinken. Dit werkt ook motiverend!
  Suzanne onlangs geplaatst…Lief Dagboek – Week 7 – Druk weekjeMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   19 februari 2020 / 4:35 pm

   Ja precies wat je zegt, je hebt dan een doel en daar ga je dan voor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.