Hoe maak je een goede planning? Met deze tips krijg je rust in je hoofd!

Hoe maak je een goede planning

Hoe maak je een goede planning? Deze vraag heb ik regelmatig aan mijn grote vriend Google gesteld. Structuur en een fijne planning is iets wat ik nodig heb in mijn leven. Heb ik geen structuur, dan heb ik ook geen rust in mijn hoofd. Gelukkig heb ik een aantal tips die mij erdoorheen slepen en die ga ik vandaag in dit artikel met je delen.

Kies een manier waarop je wilt plannen

De één is gek op een bullet journal en de ander heeft genoeg aan een normale agenda. Voordat je begint met een goede planning maken, kies je eerst uit hoe je wilt gaan plannen. Zelf ben ik helemaal fan van de structuurjunkie planner en kan ik die iedereen ook aanraden. Deze planner heeft een maand en een weekoverzicht, waar ik allebei veel inzicht door krijg.

Schrijf alles op wat je nog moet doen

Voordat je een planning kunt maken is het belangrijk om alles op te schrijven wat je moet doen. Ten eerste lucht dit enorm op omdat het dan uit je hoofd is. Ten tweede heb je nu inzicht in de taken die je nog moet doen. Als je een grote taak hebt, deel hem dan op in kleinere  taken zodat het overzichtelijk blijft.

Tip: gebruik de app Tasks voor je to do lijstjes

Zit er bij jou ook altijd zoveel informatie in je hoofd? Ben je je taak alweer vergeten voordat je eindelijk de tijd hebt om hem op te schrijven? Gebruik dan de app Tasks voor op je telefoon. Je kan je to do’s heel makkelijk vastpinnen op je startscherm, zodat je je to do altijd bij de hand hebt.

Schrijf per taak op hoeveel tijd je eraan kwijt denkt te zijn

In het verleden heb ik regelmatig gehad dat ik aan het einde van de dag nog veel taken open had staan. Een kwestie van een slechte planning en het werkt ook totaal niet fijn. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door na te denken hoeveel tijd je kwijt denkt te zijn aan een taak. Zo plan je niet teveel taken op een dag in en kan je zelf bepalen hoelang je ergens mee bezig wilt zijn. Zo plan ik s’avonds tussen 21.00 en 22.00 vaak een blog uurtje in. Doordat ik dit zo plan is het en makkelijk vol te houden en na een uurtje ben je dan ook klaar.

Werk met kleurcodes

Niets is zo irritant als veel tekst in een planning en daardoor het overzicht verliezen. Door te werken met kleurcodes zie je in één opslag waar je taken of je afspraken onder vallen. Zo gebruik ik voor mijn website de kleur oranje en voor afspraken paars. Dit staat overzichtelijk en zie ik ook goed wanneer ik weer eens me time moet inplannen (blauw). Op basis hiervan maak ik een goede en efficiënte planning waar ik alles uit kan halen.

Plan realistisch

Een tip die ik je echt mee kan geven is dat je een realistische planning moet maken. Hou ook zeker rekening met pauzes en dat sommige taken wat langer duren dan gedacht. Je plant je taken in omdat je die wilt halen, het werkt dan averechts als je teveel taken inplant. Een week heeft zeven dagen, je hebt dan ook zeven dagen de tijd om je taken te doen.

Hoe maak je een goede planning?

Hieronder deel ik nog een paar andere tips die van pas kunnen komen:

  • Stel je prioriteiten
  • Hou ruimte over om je planning eventueel aan te kunnen passen
  • Splits grote taken op in meerdere taken voor meer overzicht
  • Zet een wekker voor een taak en hou daarna vijf minuten pauze voordat je verder gaat
  • Plan ook je me-time in

Dit zijn de tips die ervoor zorgen dat ik niet zoveel onrust meer hebt in mijn hoofd. Een goede planning zorgt voor structuur en dat is iets wat best wel prettig is om te hebben.

Hoe plan jij je taken in?

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.