Geld sparen in december moeilijk? Welnee! Ik geef je 6 tips!

geld sparen in december

Geld sparen in december moeilijk? Nee, dat hoeft dus totaal niet zo te zijn. Ondanks dat december een feestmaand is,  is sparen met een paar tips goed vol te houden. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Vorig jaar schreef ik een artikel waarin ik tips gaf over sparen in december. Dit jaar schrijf ik weer een artikel over sparen en dit keer geef ik andere tips dan vorig jaar. Tips waarvan ik weet dat je die goed kan gebruiken in deze gezellige maand!

Werk met een budget

Dit is de belangrijkste tip die ik je mee kan geven: werk met een budget. Door zomaar klakkeloos geld uit te geven en toe te geven aan je impulsen, verlies je het overzicht. Door overal een potje van te maken en om dus te gaan budgetteren verlies je het overzicht niet.

Geef jezelf dus een budget voor bijvoorbeeld kerstcadeaus, of kerstkleding of kerstversiering. (Zie je mijn obsessie met kerst? 😉 ) Maar geef jezelf ook een budget voor wat extra’s. Ik snap best dat het december is en dat je daarom net wat meer geld wilt uitgeven, en dat kan ook. Het hoeft alleen niet alles te zijn en je kan nog steeds sparen. Geld sparen in december hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn.

Houd je uitgaven bij

Het is altijd verstandig om je uitgaven bij te houden, maar in december helemaal. Voordat je het weet is je geld namelijk op. En waaraan? Dit is heel makkelijk te voorkomen door alles goed bij te houden in een overzicht. Zelf hou ik maandelijks mijn in en uitgaven bij in een huishoudboekje. Zo weet ik precies wat erin komt en wat eruit gaat. In de maand december probeer ik dit nog vaker bij te houden, zodat ik het overzicht niet verlies.

Plan vooruit 

Dit is misschien een stomme tip voor in december. Toch weet je aan het begin van het jaar, dat het aan het einde van het jaar december is. Geef je in die maand meer geld uit dan normaal? Dan zou je er ook voor kunnen sparen. Leg elke maand € 20,00 weg en je hebt in december € 240. Zodra het dan december is, kan je gebruik maken van een extra potje en geef je onbewust niet zoveel geld uit.

Let op de aanbiedingen

Als je weet dat je in december meer geld gaat uitgeven dan normaal, let dan op de aanbiedingen. Het kan je serieus echt veel geld besparen als je nadenk over je aankopen. Bedenk ook alvast wat je met de kerst wilt eten en sla dat op tijd in. Het zou zonde zijn als je straks de volle mep betaald. Of wat denk je van nieuwe kerstspullen? Na de kerst gaat het zoveel goedkoper worden. Daarom kopen wij dit jaar niet zoveel spullen en gaan we na de kerst pas inslaan.

Ga eens naar de kringloop

Even zonder grappen, kerstspullen koop je ontzettend goedkoop bij de kringloop. Maar niet alleen dat! Decoratie, kleding en servies kan je ook voor een zacht prijsje vinden bij je plaatselijke kringloop. Het hoeft namelijk niet altijd het nieuwste van het nieuwste te zijn. Bovendien bespaar je geld en kan je hierdoor goed sparen.

Heb je echt nieuwe kleding nodig voor Kerstmis en Oud en Nieuw? 

Is het nou echt nodig om nieuwe kleding te kopen voor alleen de feestdagen? Dit is nou oprecht zonde van je geld. In je kledingkast heb je vast wel feestelijke kleding liggen. Is dit nou niet het geval? Dan combineer je kleding tot een hele nieuwe outfit. Of voeg je net wat extra bling bling toe en rode lipstick.

Met deze tips is geld sparen in december helemaal niet zo moeilijk. Door al die aanbiedingen en de sfeer, kan ik mij wel voorstellen dat het soms moeilijk is om het te overzien. Probeer met beide benen op de grond te staan en denk na over wat je koopt. Natuurlijk is het niet erg als je zo nu en dan een impulsaankoop doet. Maar door alle invloeden van de maand december is die impuls net wat makkelijker te maken.

Spaar jij gewoon door in december?

Share:

2 Reacties

 1. 7 december 2020 / 9:02 am

  In december krijg ik een eindejaarsuitkering, dus ik spaar zeker door 😉 En bij de kringloop heb ik laatst nog wat leuke kerstdecoraties gescoord voor heel weinig inderdaad.
  Audrey onlangs geplaatst…Recept: gevulde speculaas-koekenMy Profile

 2. Veranika
  7 december 2020 / 4:57 pm

  Goede tips, ik ben al een paar jaar over het ‘ik moet elk jaar iets nieuws hebben voor kerst en nieuw’ dingetje gestapt en sindsdien geef ik natuurlijk veel minder uit. Ik heb nog genoeg in mijn kast hangen.

  Ik kan me gewoon soms niet bedwingen, omdat ik zo graag cadeau’s geef aan mijn vriend, vrienden en familie. Dan lijkt geld plots geen probleem haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.