Een financieel jaaroverzicht maken? Hou je hier ook rekening mee?

financieel

Dus je denkt ik maak een financieel jaaroverzicht en heb alles op een rijtje. Tot opeens je auto kapot gaat en je beseft dat je deze kosten helemaal niet meegerekend hebt. Ja dat is best wel zuur. Het is mij overkomen en daarom leek het mij een leuk idee om een klein lijstje te maken met onvoorziene zaken waar je rekening mee kan houden als je een financieel jaaroverzicht maak.

Een financieel potje voor huishoudelijke apparaten

Als je koelkast, wasmachine, vriezer of wellicht je stofzuiger kapot gaat is het handig om een buffertje achter de hand te hebben. Soms vergis je je erin hoe duur al die apparaten wel niet zijn. Het zal je maar net overkomen dat zulke dingen kapot gaan en dat je geen geld achter de hand hebt. Ja dat is echt niet leuk, want hoe je het went of keert het zijn wel apparaten waar je regelmatig gebruik van maakt. Het is daarom heel slim om een bedrag te reserveren die je hiervoor kan gebruiken.

Een telefoon die kapot gaat

Hier heb ik mij ook in vergist. Wist je dat als je scherm kapot gaat het soms weleens 200 euro kan kosten? Bizar toch!? En wat denk je als je een nieuwe telefoon moet kopen omdat je oude kapot is? Het is veel geld allemaal en het daarom handig om hier geld voor te hebben.

Financieel potje voor je auto

Een auto rijden is allemaal heel leuk en aardig het kost alleen best wel wat geld. Denk aan de verzekering of aan tanken en je bent maandelijks zo 200 euro kwijt. Stel nou dat je bij je jaarlijkse onderhoudsbeurt erachter komt dat het wel duizend euro kan kosten is dat gewoon rot geld. Het valt allemaal wel mee als je hier gewoon een potje voor aanmaakt. Dit doe ik zelf ook elk jaar weer ben ik zo blij dat ik hier geld voor apart heb gehouden!

Boetes, belastingdienst of overige zaken

Als je net zoals mij elke maand met een budget leeft en je verwachte kosten inplant, is het ontzettend rot als je opeens een boete krijgt. Of wat denk je van zo’n leuke blauwe envelop? Meestal zijn zulke bedragen best pittig en het is daarom gewoon heel handig als je hier geld voor apart heb gehouden.

Eventuele zorgkosten die je onverwachts kan krijgen

Soms is het heel handig om in de toekomst te kunnen kijken zodat je kan zien wat er allemaal op je pad komt. Helaas kan dat niet en daarom kan je ook niet weten welke zorgkosten je gaat maken. Toch is het daarom heel handig om hier een bedrag wat jij kan missen opzij zet. Je weet namelijk niet wat er gaat gebeuren en zo heb je toch een buffer achter de hand.

Ik hou elk jaar sowieso 2000 euro apart voor onvoorziene zaken. Zelf hou ik er niet van om voor een verrassing te staan en vervolgens mijn spaarrekening te moeten plunderen. In het verleden heb ik weleens de pech gehad om kosten te hebben waar ik totaal niet op gerekend had. Heel vervelend is dat en gelukkig heb ik hiervan geleerd en heb ik nu altijd een buffer.

Hou jij jaarlijks ook geld apart voor onvoorziene zaken?

Share:

2 Reacties

 1. 21 januari 2020 / 9:14 am

  Erg interessant! Ik ben nu ook telkens geld apart aan het zetten, zodat ik misschien toch op vakantie kan deze zomer. Ik moet namelijk een autootje aanschaffen, dus daar zet ik ook al telkens geld voor apart en daarnaast wil ik ook nog buiten die aankopen/kosten flink sparen.
  Suzanne onlangs geplaatst…Lief dagboek – week 3 – Verjaardag mama & laatste lesMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   22 januari 2020 / 3:09 pm

   Geld blijft gewoon een lastig iets. Je wilt graag sparen voor leuke dingen en noodzakelijke dingen, maar je wilt toch ook een beetje leven. Heel goed dat je doelen heb gesteld, ik weet zeker dat het je gaat lukken girl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.