Een huis kopen in 2020 met de druk van de huizenmarkt

huizenmarkt

Als je een huis hebt gekocht de afgelopen maanden dan heb je misschien wel de druk van de huizenmarkt ervaren. Het is momenteel gekkenhuis en je ziet zelfs in dorpen dat de huizenprijzen de pan uit schieten. Momenteel zitten wij midden in dit proces en vandaag vertel ik je hoe ik dit ervaar.

Even een disclaimer vooraf. Ik ben geen expert en ik ben mij ervan bewust dat wij nog niet lang op de huizenmarkt zijn. Alles wat ik vertel in dit artikel is ook op basis van hoe ik dit ervaar.

De druk van de huizenmarkt

Voordat wij een huis wouden kopen, heb ik mijzelf al flink ingelezen over hoe het er momenteel aan toe gaat. Je hoort echt horror verhalen en daardoor heb je zelf ook al zoiets van ja waar kom je nou in terecht. Als je de huidige huizenmarkt ook vergelijkt met die van een paar jaar geleden is het een groot verschil. Nu is het niet eens meer raar dat er € 30.000 wordt overgeboden en dat is zo bizar!

Je hebt soms amper tijd om te beslissen

Wat ik ook ervaar is dat je heel snel moet handelen. Als je een bezichtiging hebt gehad moet je eigenlijk al vrijwel daarna weten wat je wilt gaan bieden. Of sterker nog, of je sowieso een bod wilt uitbrengen. Soms kan het weleens zo zijn dat je diezelfde middag een bod moet uitbrengen.

Meestal krijg je maar 1 kans in de huizenmarkt

Veel mensen willen een huis kopen. Het probleem is dat er niet dat aantal huizen beschikbaar is. Daarom zie je ook dat er meerdere mensen een bod uitbrengen op een huis. In de huidige huizenmarkt krijg je vaak maar 1 kans om een bod uit te brengen. Ga je onder de vraagprijs en er zijn veel andere bieders? Dan is er een hele grote kans dat ze je bod niet eens serieus nemen. Maar het wilt ook niet zeggen dat als je ver boven de vraagprijs gaat zitten, dat je het huis dan krijgt. Vaak ligt het ook nog eens aan de voorwaarden die de verkopers aangeven. Maak je het qua voorwaarden heel aantrekkelijk voor de verkopers en je bod is niet eens het hoogste? Dan kan het zomaar zijn dat je bod geaccepteerd gaat worden.

Ons eerste bod was afgewezen

Bij onze eerste bezichtiging hadden wij gelijk een goed gevoel. We waren heel enthousiast en waren nog geen week op de markt. Alle foto’s werden vaak bekeken en we hadden zelfs al een rondje door onze ‘toekomstige’ buurt gereden. Op vrijdag hadden we de bezichtiging en we wisten gelijk al dat we een bod wouden uitbrengen. Jammer genoeg waren er nog tien a vijftien mensen die een kijkje kwamen nemen.

We mochten erover nadenken en maandag na het weekend een bod uitbrengen. Al vrij snel kregen we te horen dat er meerdere biedingen waren en dat we nog één laatste bod voor 10.00 uur de volgende dag mochten uitbrengen. Op dat moment hadden we al € 3500 boven de vraagprijs geboden. Na flink nadenken besloten we om er nog eens € 2000 erboven op te doen en dat zou ons laatste bod zijn. Helaas kregen wij s’middags te horen dat een andere koper betere voorwaarden had en dat het huis naar die koper zou gaan. Niks aan te doen en weer doorgaan.

Je moet veel eigen geld hebben

Één ding is zeker.. Je moet veel eigen geld hebben. Niet alleen om eventueel te verbouwen en je inrichting natuurlijk. Maar ook om de kosten te betalen die je vooraf maakt. Daarnaast kwam ik er dus achter dat je alleen het uiteindelijke getaxeerde bedrag mag lenen bij de bank. Is je huis € 275.000 en jij gaat overbieden tot € 285.000 en je huis is € 275.000 waard, dan mag je alleen dat bedrag lenen. Het geld wat je extra hebt geboden, komt uit eigen zak. Gelukkig hebben wij wel goed gespaard om zulke tegenvallers op te vangen.

Het punt van mijn verhaal is dus dat je echt de druk voelt van de huizenmarkt. Het is snel handelen, weten wat je kan betalen en maar hopen dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Omdat je zo’n korte tijd hebt kan het gewoon best lastig zijn. De huizenmarkt is een rare wereld en ik hoop dat het ons gegund is dat wij snel ons droomhuis mogen vinden.

Hoe heb jij het kopen of huren van een huis ervaren? Laat het mij vooral weten hieronder in de comments.

Share:

9 Reacties

 1. 20 mei 2020 / 5:30 pm

  Jeetje ik ben zelf nog niet bezig met een huis kopen, maar als ik dit zo lees ben ik stiekem een beetje blij ook.

  Het lijkt me echt heel stressvol. Hopelijk vinden jullie snel jullie droomhuis! 🙂

  Liefs
  X

  • byrosann
   Auteur
   27 mei 2020 / 3:15 pm

   Nou groot gelijk heb je hoor, het is best wel stressvol!

 2. 22 mei 2020 / 9:01 am

  Ik ben nog niet zo ver, maar het gaat waarschijnlijk ook niet meer lang duren. Krijg er nu al stress van als ik verhalen lees en hoor.. Veel succes voor jullie in ieder geval!
  Rianne onlangs geplaatst…WyckMy Profile

  • byrosann
   Auteur
   27 mei 2020 / 3:15 pm

   Dankjewel Rianne, lief van je!

  • byrosann
   Auteur
   27 mei 2020 / 3:15 pm

   Ik hoop dat als je zo ver bent het allemaal wat makkelijker gaat. 🙂

 3. 22 mei 2020 / 1:46 pm

  Ik heb mijn huis nu bijna 2 jaar, en ik zette 2,5 jaar geleden mijn handtekening onder het koopcontract nadat ik ook een paar maanden flink heb moeten zoeken. De markt was toen net nog wat minder oververhit, maar omdat ik in mijn eentje kocht, was mijn budget niet zo hoog en was er ook veel concurrentie. Mijn huis heb ik uiteindelijk kunnen krijgen omdat ik erachter kwam dat het te koop kwam voor het op Funda kwam. Daar is het dus uiteindelijk ook niet meer op terecht gekomen. Echt een buitenkansje. Als jullie zoeken in gebieden waar jullie al mensen kennen, zou ik vooral iedereen vertellen dat je op zoek bent. Dat vergroot echt je kans om een huis te kunnen kopen.

  Heel veel succes en ik hoop dat jullie snel een mooi huisje kunnen kopen!
  Audrey onlangs geplaatst…Het mokkamonsterMy Profile

 4. 24 mei 2020 / 5:22 pm

  Wij zelf hebben ook een huisje dat we gekocht hebben.
  Moet wel zeggen dat er veel sterss mee komt kijken.
  Vooral stonden wij eerst op een heel mooi huisje, die meneer zou het graag aan ons verkocht hebben maar zijn ex wou dat niet omdat zij vond dat ons bod te laag was.
  Na zoeken zijn we dan op ons huisje uit gekomen.
  Eerst waren we ontsetend blij mee, maar tja het was echt een mis kocht.
  We zijn gewoon met ons huis in de zak gezet. Het was gans gerenoveerd maar met de gekopen matriaal en tja dat we water en van alles binnen kregen. Nu aan beging stil aan alles goed te komen en hebben al zelf veel aan ons huisje gedaan dat echt een thuis voelt.
  Heidi onlangs geplaatst…Mijn verjaardag verhaal.My Profile

  • byrosann
   Auteur
   27 mei 2020 / 3:10 pm

   Oh jeetje wat vervelend om dat mee te maken zeg! Ik hoop echt dat het allemaal goed gaat komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.