Dit is de reden dat ik wat vaker de behoefte hebt om alleen te zijn

Het is helemaal oké om alleen te willen zijn. Ben jij ook weleens te lang achter elkaar onder de mensen geweest en heb je ontzettend de behoefte om even alleen te zijn? Dit heb ik regelmatig. De reden is best simpel want ik kan gewoon slecht tegen prikkels. Zolang ik mij kan herinneren heb ik hier ‘last’ van gehad. Ik zet het woordje ‘last’ expres in aanhalingstekens, want voor mij is het normaal en ik weet niet beter. Maar er zijn zat mensen die zeggen dat je je niet zo moet aanstellen en door moet gaan en juist daarom schrijf ik dit artikel. Want er is helemaal niets mis met de behoefte om alleen te zijn.

alleen

Mijn leuke leven

Ik heb een leuk leven al zeg ik het zelf. Mijn gezondheid is goed, ik heb de geweldigste mensen om mij heen en ik voel me goed. Regelmatig ga ik op pad, doe ik leuke dingen met mensen en gaat alles zijn gangetje. Hetgeen waar ik alleen regelmatig tegenaan loop, is dat het al snel ‘te’ druk voor mij is.

Werken en alleen zijn

Mijn werkweek bestaat uit vier dagen en dat is voor mij heel goed te doen. Ik merk dat ik hier goed op reageer en dat is dan ook de reden dat ik liever geen vijf dagen werk. Het is dan ook wel dat het mij financieel goed uitkomt, want anders had ik wellicht vijf dagen gewerkt. Doordeweeks heb ik twee avonden die helemaal van mij zijn. Dit heb ik ook echt nodig, want ik merk het al snel als ik niet voldoende rust heb gehad. In mijn hoofd gaat het dan druk worden en ik voel mij opgejaagd, geïrriteerd en het vervelendste is dat ik mij extreem moe en uitgeblust voel. Heb ik wel mijn rust momenten gehad, dan heb ik hier ook allemaal geen last meer van. Voor mij is het dan ook simpel en kies ik echt voor mijn rust.

Het weekend en alleen zijn

In het weekend ben ik regelmatig op pad doe ik leuke dingen en inmiddels ken ik de signalen als het te druk voor mij aan het worden is. Ik plan expres niet zo vaak twee of drie dagen in het weekend vol, want dat gaat uiteindelijk tegen mij werken. Ik heb een periode gehad dat ik alleen maar doorging en niemand wou teleurstellen en juist een leuk persoon wou zijn voor de mensen in mijn omgeving. Hierdoor nam ik zelf amper rust, had ik amper me-time en werd het mij teveel. Op een gegeven moment barstte de bom en moest ik echt een stapje terug doen.

Teveel prikkels

Soms baal ik ervan dat ik niet zo goed tegen prikkels kan. Ook snap ik niet zo goed waarom ik hier last van heb en ben ik weleens jaloers op mensen die er blijkbaar wel goed tegen kunnen. Ik heb het inmiddels wel geaccepteerd en ik weet wat ik wel en niet kan doen om mezelf goed te laten voelen. Natuurlijk zeg ik ook spontaan ja op leuke uitjes en het is echt niet zo dat ik een moeilijke denker ben. Nee ik weet gewoon wat ik kan en wil en ik ben daar trots op. Ik weet wat mijn grenzen zijn en ben blij dat ik die kan en wil aangeven.
Wat ik wel merk in deze maatschappij is dat er continu in mijn beleving een sociale druk op je wordt gelegd. Het overal maar bij willen horen, elke activiteit erbij willen zijn, contact onderhouden met een hele grote groep omdat je anders een hoop mist. We maken het onszelf zo moeilijk en waarom? Omdat de maatschappij je dat oplegt? Ik ben ervan overtuigd dat je jezelf altijd op nummer 1 moet zetten en je mental health het allerbelangrijkst is.
De behoefte om alleen te zijn zie ik als iets natuurlijks. Een mens kan niet 24/7 paraat staan, leuk zijn en aandacht geven aan vrienden en familie. Mental health is zo belangrijk! Als jij jezelf niet fijn voelt, hoe kan je dan een leuker persoon zijn voor jezelf en je omgeving? Ik ben ervan overtuigd dat je uitstraalt wat je voelt. Dus verkoop eens een nee in plaats van continu overal ja op zeggen. Het zal je goed doen.

Zie jij ‘alleen’ willen zijn als iets raars of iets wat gewoon normaal is?

Share:

10 Reacties

 1. 13 september 2019 / 11:05 am

  Hey ik herken het wel ben hooggevoelig en Heldervoelend en ik voel veel aan en snel overprikkeld.

  Ik voel ruzies aan en als er wat met iemand is, als er iets ergs gaat gebeuren enz.

  Ik denk dat je mish hooggevoelig bent heb je je daar in verdiept..Hier de link

  https://www.hooggevoelig.nl/wat_is_hsp/ liefs

  • 16 september 2019 / 4:50 pm

   Dat herken ik inderdaad ook! Heel erg bedankt voor de link, ik zal mij er zeker in verdiepen!

 2. 13 september 2019 / 2:30 pm

  Mooi omschreven! En herken me er grotendeels ook in. Ik vind het super gezellig om met vriendinnen of met mijn vriend wat te ondernemen, maar zit ook net zo lekker een avond alleen op de bank. Soms zijn de prikkels ook wat teveel en las ik een extra moment voor mezelf in. Hoe lastig en dubbel dat soms is, want niet iedereen snapt het.

  • 16 september 2019 / 4:51 pm

   Nou echt precies dat! Mensen hebben al vaak het idee dat je je aan het aanstellen bent, wat totaal niet het geval is!

 3. 13 september 2019 / 3:56 pm

  Dit vind ik echt heel normaal. Iedereen is nu eenmaal anders en het is belangrijk om aan te sluiten bij wie jij bent en goed voor jezelf te zorgen. Helaas is er veel druk om te zijn zoals iedereen; daar worstel ik zelf mee.

  • 16 september 2019 / 4:51 pm

   Het zou zo fijn zijn als iedereen gewoon lekker mag doen en laten wat die wilt.

 4. 15 september 2019 / 11:10 am

  Ik ontdek je blog net pas, en de onderwerpen waar je over schrijft spreken me helemaal aan, dus ik ga je in de gaten houden! 🙂 Dit artikel is voor mij ook erg herkenbaar, want ik heb ook regelmatig behoefte aan me-time. Dat is soms wel een fine line, want ik kan me ook weer eenzaam vinden als ik per ongeluk juist weer te weinig heb gepland met mensen om me heen. Merk ook dat ik nu vaker nee zeg waar ik een paar jaar geleden nog gewoon ja had gezegd.

  • 16 september 2019 / 4:53 pm

   Wat een lief compliment Sanne! Ik herken het eenzaamheid ook gek genoeg. Na rust te hebben gehad is het ook ontzettend leuk om iets te ondernemen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.