Beginnen met waterverf – hoe begin je en wat heb je nodig

Van Gogh aquarel verf

Waterverven is iets wat ik ontzettend graag doe. Naast dat het heerlijk is om creatief bezig te zijn, zorgt het ook voor rust in mijn hoofd. Dankzij mijn zusje ben ik begonnen met waterverf. Zij gaf aan wat ik het beste kon aanschaffen om te beginnen met waterverf. Deze kennis kwam enorm van pas en daarom deel ik in dit artikel de producten die je allemaal nodig hebt en hoe je begint.

Officieel is de naam voor deze term van schilderen aquarel. Ik noem het waterverven omdat het verven op waterbasis is. De tips die ik je in dit artikel geef, is puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Zelf ben ik gelijk begonnen met verf van goede kwaliteit en zal ik nooit met een goedkope set gaan beginnen. Waarom niet? Omdat het echt effect heeft op de kwaliteit van je kunstwerk.

beginnen met waterverf

Dit is geschilderd met verf van goede kwaliteit en de kleuren komen goed tot zijn recht.

Wat heb je allemaal nodig?

Aquarel papier van Canson

beginnen met waterverf

Als je gaat beginnen met waterverf is papier net zo belangrijk als de verf. Je wilt namelijk niet dat je papier gaat kreuken omdat je te dun papier hebt gebruikt. Bovendien hecht de verf dan niet goed en is het resultaat gewoon niet mooi. Vandaar dat je dik papier nodig hebt van minimaal 300 gram. Het aquarel papier van Canson Montval staat goed bekend. Je zou eventueel als je al een tijd bezig bent investeren in nog betere kwaliteit, maar dat hoeft niet. Zelf gebruik ik dit papier ook in verschillende formaten.

Van Gogh aquarelverf

Van Gogh aquarel verf

Qua waterverf is het echt een aanrader om Van Gogh aquarelverf te nemen. Het merk is van goede kwaliteit en is ook nog eens relatief gezien budgetproof. Je bent voor deze set € 20,00 kwijt en dan heb je de 12 basiskleuren. Daarnaast zit er ook nog eens een penseel bij om mee te beginnen. Ik raad dan ook niet aan om meerdere penselen en veel verf te kopen. Als je begint met de basic, leer je omgaan met de verf. Nadat ik al een aantal maanden bezig was met waterverf, besloot ik om uit te breiden.

Twee bekers/potten met water

Tijdens het waterverf heb je zoals de naam al zegt, water nodig. Je kan twee oude bekers gebruiken, of twee oude potjes waar groenten in heeft gezeten. De ene pot gebruik je als schoon water om de verf mee aan te brengen. De andere pot gebruik je om je penseel schoon te maken.

Keukenrol

Keukenrol is iets wat niet kan ontbreken tijdens waterverf. Hier maak je mee schoon, dep je je penseel mee af en gebruik je om eventuele fouten mee te corrigeren.

Fineliners

Ik verf meestal op gevoel en uit de losse hand. Al kan ik mij voorstellen dat dit niet voor iedereen prettig is. Als je een tekening wilt maken, zou je die eerst kunnen tekenen met potlood en vervolgens met een fineliner eroverheen. Daarnaast kan je dit ook gebruiken om wat toe te voegen aan je waterverf tekening.

Beginnen met waterverf + tips

Ik gaf net al aan dat het niet verstandig is om gelijk veel verf en meerdere penselen te kopen. Je kan namelijk met de 12 kleuren die je al hebt, heel veel andere kleuren maken. En met één penseel leer je creatief te zijn en omgaan met je verf en je penseel. Als je in één keer veel verf hebt gekocht, leer je niet goed te mengen. Terwijl dit toch wel heel fijn is om te kunnen. De volgende tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen:

 • Gebruik het juist papier
 • Investeer in goede verf
 • Breng je kleuren aan op een wit vel en maak een kleurenpallet. Op deze manier zie je de kleuren ook makkelijk als je wilt gaan mengen.
 • Ontdek welke kleuren je kan mengen om de mooiste resultaten te krijgen. Klik hier voor een fijne video hierover.
 • Een video die mij echt de eerste keer heeft geholpen, is deze video van Makoccino.
 • Onthou dat te weinig water niet goed is en te veel water al helemaal niet. Door te oefenen ontdek je de juiste verhoudingen.
 • Maak vooral veel plezier en probeer dingen uit!

Waterverf is iets wat ontzettend leuk is. Door te oefenen merk je ook echt dat je beter aan het worden bent en dat je meer kan. Probeer daarom ook niet teveel na te denken, maak fouten, leer ervan en heb vooral plezier!

Ben jij al bekend met waterverf?

Share:

2 Reacties

  • byrosann
   Auteur
   7 oktober 2020 / 9:15 am

   Het is echt zo ontzettend leuk om te doen!! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.